Nieuw concept transitie: Droogstand Turbo

Rondom afkalven daalt de drogestof opname. Daarmee daalt ook de totale opname van nutriënten zoals energie en eiwit. Zomerse temperaturen maken het veelal nog uitdagender om de drogestof opname van droogstaande koeien op peil te houden.  Echter goede opname is cruciaal om de pens goed te laten functioneren en daarmee de energie voorziening voor de koe op peil te houden.

 

Cruciale rol voor de pens bij voorkomen leververvetting

Het verbranden van lichaamsvet rondom afkalven is een fysiologisch proces. Toch willen we conditiedaling zoveel mogelijk beperken. De mobilisatie van te grote hoeveelheden lichaamsvet zal namelijk leiden tot leververvetting. Opname van voldoende energie is daarom van cruciaal belang. Voor een goede voeropname is een goed werkende pens nodig. Ook tijdens de droogstand is het daarom nodig om het rantsoen van voldoende pensenergie en pens-eiwit te voorzien. Hoe beter de pensbacteriën gevoed worden, des te beter de pens draait en de voeropname ook begin van de lactatie op peil zal blijven.

 

 

Het belang van B-vitamines

 

B-vitamines spelen een essentiële rol in de energievoorziening. Anders dan bij eenmagige dieren produceren herkauwers B-vitamines zelf. Dit vindt plaats in de pens. Alleen als de pens goed werkt, worden er voldoende B vitamines geproduceerd. In geval van een lagere voeropname, door minder goed werkende pens, of stress, is het aan te raden om bepaalde B-vitamines bij te voeren. Let hierbij wel op dat deze pensbestendig zijn, om hun werking ook te kunnen garanderen. Choline is een B vitamine dat de lever ondersteunt.  Choline is betrokken bij het omzetten van lichaamsvet naar energie voor de koe. Het is daarom een B vitamines met een belangrijke functie tijdens de transitieperiode.

 

Sturen via voeders

Voor een goede voorbereiding voor de lactatie en probleemloos afkalven is het gebruikelijk en noodzakelijk om droogstandsmineralen bij te voeren. De Fuite droogstandsmineralen verbeteren de afweer, zorgen voor minder kans op melkziekte en minder aan de nageboorte blijven staan.

Daarnaast is de droogstand de voorbereiding voor de lactatie. Rondom afkalven gaan koeien afvallen, waardoor de lever extra wordt belast. De energiebehoefte van de verse koe is juist erg hoog. Om aan deze energiebehoefte te voldoen, moet de droge stofopname al voor afkalven maximaal zijn en de lever goed functioneren.

Voor extra ondersteuning van de droge stofopname, de energiestofwisseling en de lever rondom afkalven heeft Gebrs. Fuite een nieuw mineraal ontwikkeld: Droogstands Turbomineralen!

Door Droogstands Turbomineralen te voeren wordt naast de voordelen van droogstandsmineralen ook de droge stof opname gestimuleerd en de lever ontlast, zodat de koeien een soepelere transitie doormaken en probleemloos een hogere piekproductie realiseren. De Droogstands Turbomineralen zijn daarnaast aan re raden op bedrijven waar de droge koeien een boven gemiddelde conditie hebben en in perioden waarin meer stress optreedt zoals hittestress!

Tevens zijn de start voeders van Gebrs. Fuite uitgerust met een B vitamine complex om de start in de lactatie te bevorderen.

Voor een passende advies voor uw koeien kunt u contact opnemen met onze voeradviseurs.

 

 

 

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?