Verhoog eiwitbenutting met deze tips

Gras: het goud van eigen land.

Eiwit… het is essentieel  maar tegelijkertijd ook kostbaar om aan te kopen. Door uw eigen ruwvoer kunt u besparen op eiwit aankoop. Wij geven hieronder 3 tips. 

1 Geef gras de tijd om de stikstof te benutten

Voor welke opbrengst hebt u bemest? Als u bijvoorbeeld voor 4 ton droge stof grasopbrengst bemest hebt, kom dan niet in de verleiding om te maaien bij het eerste mooie weer, maar wácht dan ook met maaien totdat er 4 ton ds gras staat. Zo zorgt u ervoor dat het stikstof uit de mest is omgezet in goede kwaliteit eiwit waar goed melk en eiwit van gemaakt kan worden.

2 Droge kuilen bevatten kwalitatief  goed eiwit

Wanneer u het gras op het juiste moment geoogst hebt, komt het aan op goed inkuilen. Voor de benutbaarheid van het eiwit raden we aan om het kuilgras droog in te kuilen. In droge graskuilen gaat namelijk minder eiwit verloren als ammoniak in het inkuilproces. Er blijft meer darm verteerbaar eiwit over. Het eiwit uit droge kuilen is dus beter verteerbaar en dus kan er ook gemakkelijker melk van gegeven worden.

3 Zorg nu voor goede voersnelheid 

Ook broei voorkomen is belangrijk. Met broei gaat immers voederwaarde – inclusief kostbaar eiwit- verloren. Eén belangrijk punt daarbij is een voersnelheid van minimaal 1,5 meter per week behalen. Hoe hoog en breed mag uw kuil dan worden? Dit is hét moment om ervoor te zorgen dat u komend jaar een goede voersnelheid gaat behalen.

Vragen of advies?

Wanneer u bovenstaande tips toepast kan uw eigen geteelde eiwit goed benut wordt en hoeft u minder eiwit aanvulling te kopen. Ook produceren uw dieren zo gemakkelijker en gezonder veel liters met een laag ureum- en goed eiwitgehalte. Dat levert u geld op. Onze adviseurs vertellen u er graag meer over. Neem hier contact op met hen.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?