Afstemmen van de mineralen levert geld op

Het is belangrijk dat ieder dier voldoende mineralen binnen krijgt, maar teveel mineralen kunnen ernstige problemen geven. Er moet gevoerd worden naar behoefte. In de praktijk worden vaak dure mineralenmengsels gevoerd terwijl de behoefte al ruimschoots gedekt wordt in het basisrantsoen.

Voor een juiste berekening van de mineralenvoorziening moeten alle kuilen bemonsterd worden op mineralen.  Afhankelijk van grondsoort, bemesting en botanische samenstelling van de graskuil worden er grote verschillen gemeten in de hoeveelheid mineralen (tabel 1). De gehalten aan koper in graskuilen variëren bijvoorbeeld van 3,5 tot 25,7 mg/kg droge stof.

Extra mineralen voeren vaak niet nodig

In geval van hoge tot gemiddelde gehalten in de graskuil is er in de basis inclusief krachtvoer vaak geen aanvulling in de vorm van mineralen nodig. Bij lage gehalten in gras in combinatie met andere mineraalarme voedermiddelen (zoals snijmais en bijproducten) moet er wel beslist aangevuld worden om problemen door tekorten te voorkomen. Onze melkveespecialisten werken met de nieuwste kennis en behoeftenormen voor mineralen en sporenelementen en onze mineralenmengsels sluiten hierbij perfect aan. In veel gevallen bespaart u geld als u de mineralenbehoefte laat berekenen aan de hand van het totale rantsoen inclusief kuiluitslagen met mineralenbepaling.

 

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?