Hittestress kost veel geld

Al bij een omgevingstemperatuur boven de 20°C heeft een melkkoe last van hittestress. In Nederland waren in 2018  maar liefst 123 hittestress dagen. De gevolgen hiervan worden vaak onderschat. 

Door hogere productie en voeropname produceert de koe anno 2019 aanzienlijk meer warmte dan 50 jaar geleden. Op warme dagen boven de 20°C leidt dit zelfs op stal tot hitte stress bij de koe.

Figuur 1. Aantal dagen hittestress. Weerstations: Noord = Leeuwarden, Midden = Twenthe, Zuid = Volkel.

Om haar warmte kwijt te raken gaat de koe sneller ademen, meer staan, meer drinken en minder ruwvoer vreten. Dit kan leiden tot een afname in de droge stof opname (met name minder ruwvoer), een afname in melkproductie tot 12% (inclusief  daling van de gehalten), maar ook verminderde vruchtbaarheid en klauwproblemen. De totale kosten van hitte stress op een bedrijf met 100 melkkoeien worden door Wageningen Livestock Research geraamd op € 3.000,- tot bijna € 6000,- per jaar.

Wat kunt u doen om hitte stress te voorkomen?

  • Zorg voor een comfortabel stalklimaat door voldoende ventilatie, isolatie van het dak en eventueel mogelijkheid tot koelen met behulp van sprinkler
  • Dieren natmaken (sprinkler/vernevelaar) ENKEL icm goede luchtverplaatsing
  • Weid de melkkoeien enkel ’s nachts of bied koeien keuzevrijheid om binnen te blijven en bied schaduwplekken aan in de weide
  • Zorg voor voldoende fris en schoon drinkwater
  • Verhoog de smakelijkheid van het rantsoen:
  • Overleg met uw verkoopadviseur over de benodigde aanpassing van uw rantsoen

 

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?