Let op met verstrekken bevroren voeders!

Voeropname en melkgift kunnen dalen wanneer geiten veel bevroren voer of water binnen krijgen.  Door die lage temperatuur in de pens vallen de microben die het voer afbreken stil waardoor het voer veel trager verteerd wordt. Het gevolg: de pens is langer vol en de voer opname daalt.

Verlies van lichaamswarmte kost melkproductie

Geiten hebben door opname van bevroren voer of water meer energie nodig. Zelfs wanneer ze in een warme stal staan, kunnen dieren na opname van bevroren voer gaan rillen van de kou. Het dier moet dus energie steken in het opwarmen van de pens én het gehele lichaam. Deze energie halen ze uit lichaamsreserves, of ze gebruiken energie die eigenlijk voor melkproductie bestemd was. De combinatie van dalende voeropname en hogere energiebehoefte zorgt voor een lagere melkproductie.

Met deze tips voorkomt u dat lichaamstemperatuur en voeropname dalen:

  • Verstrek lauwwarm water (15°C) uit bijvoorbeeld de voorkoeler. Dit buffert de temperatuur in de pens en stimuleert water- en voer opname.
  • Verstrek naast bevroren ruwvoer ook droog hooi, dit buffert de temperatuur
  • Verstrek goede kwaliteit voer
  • Verklein deeltjesgrootte bevroren (zeer koud) voer. De  voermengwagen wat meer laten snijden, zorgt voor een gemakkelijkere vertering van het bevroren voer.
  • Verstrek tijdens langere periodes van kou een geconcentreerd rantsoen. Dit compenseert de verlaagde voeropname. Bijvoorbeeld wat meer krachtvoer in de basis.
×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?