Bereid u nu voor op hittestress en beperk de gevolgen

De gevolgen van hittestress zijn afgelopen jaren duidelijk geweest: een flinke productie dip en zichtbare stress bij de geiten. Ook in de maanden erna kunnen de gevolgen zichtbaar blijven: klauwproblemen steken de kop op, oudere dieren komen de productie dip niet meer te boven en de vruchtbaarheid wordt negatief beïnvloed. Nú kunt u al voorbereidingen treffen om hittestress te voorkomen. Lees hier welke.

Hittestress aanpakken: het kan op veel manieren. Veel voedings- en managementmaatregelen hebben direct effect en hoeft u pas toe te passen wanneer het nodig is. In dit bericht beperken we ons echter tot voorbereidingen rondom ventilatie en watervoorziening die u nú al kunt treffen om de gevolgen van hittestress te beperken. Zo is uw stal er klaar voor zodra de temperaturen oplopen.

Ventilatoren

Ventilatoren zijn erg effectief om het stalklimaat goed te houden en door het creëren van wind kunnen geiten hun warmte beter afgeven aan de lucht.

 • Hebt u al ventilatoren? Indien u overweegt om ventilatoren aan te schaffen: als u ze nu bestelt, kunnen ze nog hangen voor de zomer.
 • Maak de bladen schoon. Ventilatoren met vieze bladen verplaatsen veel minder lucht en werken dus lang niet zo goed. Vergeet ook uw luchtinlaat niet, schoon windbreekgaas laat veel meer frisse lucht naar binnen.
 • Hangen ze effectief? Ventilatoren werken het beste als ze verse lucht van buiten naar binnen kunnen trekken via een opening en de vieze/warme lucht weer naar buiten kunnen drukken. Ook is het goed als ze iets schuin hangen zodat de lucht over de geiten heen verplaatst wordt.
 • Koelen m.b.v. een vernevelaar.  Door verneveling wordt de lucht afgekoeld, doe dit alleen in combinatie met ruime ventilatie!

Waterbakken

Bij hitte is de waterbehoefte tot wel 3x hoger dan normaal. Als u de volgende punten nu vast controleert, hebt u nog tijd om eventueel zaken te verbeteren.

 • Zijn er voldoende drinkbakken?
  • Per 25 dieren 1 individuele drinkplaats, bij lange waterbakken 1 per 50-75 dieren.
  • Elke 10 meter een drinkpunt
  • Minimaal 2 drinkpunten per groep
 • Is er een drinkbak dichtbij de uitloop van de melkstal? Een geit drinkt zo’n 30% direct na het melken.
 • Is de druk op de leidingen voldoende? De doorstroomsnelheid moet meer dan 15 liter per minuut zijn.

Door deze punten rondom ventilatoren en watervoorziening nu al te controleren, hebt u even tijd om eventueel zaken te verbeteren. Zo maakt u het uw geiten gemakkelijker om de periode van hitte in de zomer door te komen en beperkt u de productie-dip en mogelijk vruchtbaarheids- en klauwproblemen als gevolg van hittestress.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?