Meet de biestkwaliteit van elke koe

Grote variatie in biest kwaliteit maakt meten noodzakelijk.

De biest kwaliteit op melkveebedrijven vertoont flinke variatie blijkt uit praktijkonderzoek. Op elk bedrijf komt goede, matige en slechte kwaliteit biest voor. Slechte biest bevat te weinig antistoffen waardoor het kalf te weinig weerstand opbouwt. In de praktijk blijkt dat een ziek of dood kalf vaak een mindere kwaliteit biest heeft gehad. Het is dus van groot belang dat voor elke 1e gift de biest kwaliteit wordt bepaald. Dit kan met een refractometer. Meer weten over een refractometer en het gebruik er van?  Lees het hier. 

In de figuur hieronder ziet u de biest kwaliteit van alle koeien in het onderzoek , weergegeven per bedrijf. Op ieder bedrijf waren koeien met biest van onvoldoende kwaliteit.

Een streepje geeft het gemiddelde van het bedrijf weer. Biest in het groene vlak is goed, in oranje matig en in het rode vlak bevat de biest te weinig antistoffen.

Zo zorgt u ervoor dat íeder kalf goede biest met voldoende antistoffen krijgt:

  • Meet de biest kwaliteit van élke koe en registreer deze. Kleur of hoeveelheid zeggen niets. De brix-waarde van biest meet u eenvoudig met een refractometer.
  • Biest van eigen moeder is een pre. Als de biest van de moeder van onvoldoende kwaliteit is kan deze worden vervangen door ingevroren biest die ziekte vrij is of door Prominend Colostrum.
  • Zorg dat élk kalf 4 liter goede biest krijgt. Dit kan door:
    1. Overmatige goede biest (Brix ≥23) in te vriezen en te gebruiken wanneer de eigen biest te slecht is (brix ≤19).
    2. Antistoffen in matige biest eenvoudig aanvullen met Prominend Colostrum.
×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?