Betere benutting eigen ruwvoer door inkuilmiddel

Volop drukte rondom het maaien van de eerste snede. Voldoende, smakelijk ruwvoer, van goede kwaliteit is de basis voor uw melkveebedrijf. Goed en smakelijk ruwvoer betekent gezonde dieren met een hogere melkproductie en een beter voersaldo!

Recent onderzoek door Groeikracht toont aan dat door het gebruik van een inkuilmiddel de drogestof-verliezen ongeveer worden gehalveerd. Bovendien is de kuil sneller stabiel. Zie figuur 1.

Figuur 1. Minder drogestof-verliezen door gebruik inkuilmiddel. 

Doordat de kuil sneller stabiel is met het gebruik van een inkuilmiddel gaat er ook minder kostbaar eiwit verloren uit uw ruwvoer verloren.

 

Ook tijdens het inkuilproces treden verliezen op. Enkele tips om verliezen te voorkomen:

  • Maai niet te kort (minimaal 6 cm). Tekort maaien belemmert de hergroei en verhoogt het risico op vervuiling met grond en mest resten.
  • Kuil niet te droog in. Droger gras verhoogt de kans op broei en schimmel (bij uitkuilen). Kuil ook niet te nat. Een lagere DS-gehalte geeft een slechtere eiwitbenutting en een lager melkeiwitgehalte. Ideaal is een DS-gehalte tussen 40 – 50%!
  • Goed aanrijden van de kuil is van groot belang voor een goede conservering.
  • Sluit de kuil direct goed af. Gebruik plastic in combinatie met een onderfolie en dek de kuil goed af met een beschermkleed en gronddek.
  • Gebruik altijd een conserveringsmiddel. Welk middel u kiest is afhankelijk van het DS-gehalte.
  • Zorg voor voldoende voersnelheid.
  • Werk met een recht snijvlak.

 

Gebrs. Fuite levert diverse inkuilmiddelen

 

Inkuilmiddelen van Pioneer

Welk middel u inzet is afhankelijk van het droge stof gehalte. Nat gras (tot 30% DS) moet snel geconserveerd worden om voederwaardeverliezen te voorkomen. Hiervoor gebruikt u Pioneer 1188.

Is het gras wat droger, rond de 35-45 % DS,  dan kan ook verlies optreden door schimmels en broei bij uitkuilen. Dan is Pioneer 11G22 een uitstekende keuze. Bij droge kuilen van meer dan 45% DS is de kans op conserveringsverliezen duidelijk minder maar ligt de kans op broei en schimmel op de loer. Dán gebruikt u Pioneer 11A44.

 

Inkuilmiddelen van Barenbrug

Inkuilmiddelen van Barenbrug zijn o.a.:

  • Bonsilage Plus
  • Bonsilage Forte
  • Bonsilage Fit Gras

Vragen of advies? Neem contact op met onze verkoopbinnendienst  of vraag uw melkvee-adviseur.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?