Broei en pensverzuring liggen op de loer bij de eerste snede graskuilen!

In februari en de eerste helft van maart is er extreem veel regen gevallen. Hierdoor kon pas laat mest uitgereden worden. De tweede helft van maart was koud, maar droog en zonovergoten. Alle neerslag viel in de eerste 14 dagen van maart. In april viel zeer weinig neerslag en was de temperatuur hoog. Het was de zonnigste april maand sinds het begin van de weer metingen. Door het warme weer werd er eind april op plekken al gemaaid.

In de laatste dagen van april en de eerste dagen van mei was het wisselvallig weer. Vanaf 5 mei was het weer uitermate zonnig en droog. Bij hoge maximumtemperaturen koelde het ’s nachts af tot rond het vriespunt. Ook mei was zeer droog en zonnig, waardoor er prima ingekuild kon worden.

Tabel1: Voederwaarde eerste snede graskuil van de afgelopen jaren

Het zeer zonnige droge weer in combinatie met de koude nachten heeft er toe geleid dat de eerste snede graskuilen zeer droog zijn met een hoge pH en een lage NH3-fractie tot gevolg. Deze kuilen zijn dan ook erg broeigevoelig.

Daarnaast bevatten deze kuilen extreem veel suikers, een laag Ruw Eiwitgehalte en een zeer laag P-gehalte! Het gevolg is dat het eiwit zeer goed benutbaar is (hoge DVE en lage OEB), maar dat het risico op pensverzuring groot is. Wanneer de dieren goed gezond gehouden kunnen worden door deze kuilen goed in te passen in het rantsoen, kan er op deze kuilen zeer goed gemolken worden. Daarbij is het lage eiwit- en P-gehalte een groot aandachtspunt.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?