De lever: dé energiegenerator van de koe!

Een negatieve energiebalans aan het begin van de lactatie is onvermijdelijk. Een orgaan dat we daarbij niet moeten onderschatten is de lever. Deze kan namelijk lichaamsvet omzetten in glucose wat als energiebron dient.

 

Negatieve energiebalans risicomoment voor ontstaan leververvetting

 

Een negatieve energiebalans aan het begin van de lactatie is onvermijdelijk. Immers de voeropname is nog niet maximaal en de melkproductie piekt. Hierdoor ontstaat een tekort aan glucose en wordt lichaamsvet gemobiliseerd als energiebron. Wanneer een koe veel lichaamsvet mobiliseert, kan de lever dit onvoldoende verwerken. Dit kan leiden tot leververvetting.

 

Wat is het risico bij leververvetting?

 

Door een vervette lever kan minder glucose geproduceerd worden. Terwijl dit juist belangrijk is voor een goede productie en een goed werkend afweersysteem. Tevens zal een vervette lever minder goed werken als filter van het bloed. Dat is nadelig voor de weerstand. Leververvetting is daarnaast een belangrijke oorzaak van vruchtbaarheidsproblemen.

 

Hoe draagt Choline bij aan een gezonde koe?

 

Een hulpmiddel om de lever schoon te houden is Choline chloride. Pensbestendige choline chloride kan bijdragen aan een betere gezondheid van de lever. Het ontvet de lever waardoor de kans op ketose, oftewel slepende melkziekte aanzienlijk verkleind wordt. In meerdere start- en transitievoeders zetten we choline in, om de energievoorziening te optimaliseren. Vraag onze adviseurs welke voeders choline bevatten om uw koeien te ondersteunen.

 

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?