Doorzaaien voor maximale grasopbrengst

Doorzaaien van percelen met een matige grasmat (20% of meer open zode) zorgt voor een hogere droge stof- & VEM opbrengst. Daarnaast wordt de kwaliteit van het geoogste gewas beter en wordt de groei van onkruid(en) voorkomen.

Doorzaaien verhoogt opbrengst

Scheuren van grasland op zandgronden in het najaar is verboden, daardoor wint doorzaaien aan populariteit. Door grasland door te zaaien kunt u de DS- en eiwit opbrengst van uw eigen land verhogen.

Wanneer moet ik doorzaaien?

De ideale bodemtemperatuur voor doorzaaien is vanaf 6 graden. Let wel;  het ontkiemen van graszaad heeft ook tijd nodig. Hier is warmte en zonlicht voor nodig. Als het gras in de bestaande grasmat begint te groeien zal dit het ontkiemen belemmeren.

Welke mogelijkheden heb ik bij doorzaaien?

  • Kiezen voor snelle kieming. Van belang is om te kiezen voor een mengsel dat snel kiemt. Een voorbeeld van een geschikt product is dan de Green Spirit Doorzaai.
  • Kiezen voor klaver. Het voordeel van klaver is dat het stikstof bindt uit de lucht. Deze stikstof komt weer vrij in de bodem en komt ten goede aan het gras. Zo kunt u de stikstofgift verminderen. Lees meer over het zaaien van klaver. Een Duet, Quartet of Protafix is dan een goed keuze.

Tips bij doorzaaien:

  • Doorzaaien is succesvol als het vroeg in het voorjaar gedaan wordt
  • Doorzaaien is interessant als het aandeel goede grassen minder dan 80% is. Bij minder dan 60% goede grassen of meer dan 20% kweekgras, is het verstandig om te kiezen voor graslandvernieuwing.
  • Verwijder vóór het doorzaaien ruw beemd en straatgras met een wiedeg.
  • Vochtige grond voor het kiemzaad is een belangrijke voorwaarde voor het succes van doorzaaien.
  • Voor de kieming van het nieuwe zaad is het gunstig als het bestaande gras vooraf kort wordt gemaaid of dat u vroeg in het voorjaar doorzaait voordat de bestaande grasmat groeit.
  • Meer tips zijn hier te vinden. 

Voor vragen over het optimale mengsel voor uw bedrijf en bestellingen kunt u contact opnemen met uw melkvee adviseur of onze verkoop binnendienst.

Doorzaaien verhoogt opbrengst

Gebrs. Fuite kan diverse maai- en weide mengsels leveren van verschillende graszaad leveranciers. 

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?