Droge koe koelen voor betere productie (klein)dochters

De droge koeien zijn misschien wel de belangrijksten om te koelen tijdens hittestress. Recent onderzoek laat zien dat zelfs de prestaties van dochters nog beïnvloed worden. 

Hittestress: het kost geld omdat de melkproductie direct daalt en klauwgezondheid en vruchtbaarheid nog langere tijd slecht zijn. Ook het ongeboren kalf wordt negatief beïnvloed door hittestress. Recent onderzoek uit het Amerikaanse Florida laat dat zien. In de studie werd de ene groep droge koeien goed gekoeld tijdens een periode van hittestress, en de andere groep niet. Vervolgens werden de dochters én kleindochters van deze koeien gevolgd.

Ruim 2 kg minder melk door hittestress

Dochters én kleindochters van koeien die last hadden van hittestress tijdens de droogstand presteerden beduidend slechter. De dochters van koeien met hittestress gaven de eerste lactaties minder melk vergeleken met dochters van gekoelde koeien (figuur 1). Tijdens lactatie 1 en 2 scheelde dit tot wel 2,2 liter melk per koe per dag. Ook leefden de dochters van koeien met hittestress 12 maanden korter.

Bij de kleindochters was het effect nog zichtbaar: tijdens de eerste lactatie waren deze dieren een stuk minder persistent en gaven ze 1,3 kg melk per dag minder vergeleken met kleindochters van koeien die gekoeld werden.  De (droge) koe wordt tijdens periode van hittestress dus zóveel beïnvloed, dat de effecten nog tot bij haar kleinkinderen te vinden zijn. Interessant inzicht vanuit het onderzoek!

Wat kan ik nu al doen om hittestress te beperken?

Laat dit inzicht nu alvast de reden zijn om de huisvesting van uw droge koeien voor de zomer te controleren op de volgende punten:

  • Hangen er al ventilatoren, en zijn deze schoon?
  • Is er meer dan één vreetplek per droge koe?
  • Zijn er minimaal 2 drinkplekken?

En wanneer het écht warm wordt, zorg dan ook extra goed dat het voer fris blijft en overleg met uw voeradviseur of er evt. nog andere maatregelen qua rantsoen genomen kunnen worden.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?