Een goed begin is het halve werk

Het lammerseizoen is begonnen en de eerste lammeren huppelen al weer vrolijk rond. Om de lammeren gezond groot te laten worden is de start, en daarmee de biest cruciaal. Naast de wel bekende V’s van Vers, Veel, Vlug en Vaak kunnen we er nog een S aan toevoegen. De S van Schoon.

 

Antistoffen uit biest cruciaal voor weerstand


Biest is rijk aan antistoffen die het lam nodig heeft om immuniteit op te bouwen en zich te  beschermen tegen infecties. Een lam wordt geboren zonder enige vorm van eigen weerstand. Daarom is de eerste biest zo cruciaal. De antistoffen uit de biest komen via de darmwand in de bloedbaan terecht. Deze opname is in de eerste uren na geboorte het hoogst. Na 24 uur is de darmwand volledig gesloten voor de antistoffen. Dan is er geen opname vanuit de darm naar het bloed meer mogelijk. Biest die na de eerste dag gegeven wordt, is echter nog wel van groot belang. De antistoffen doen namelijk wel ‘lokaal’ in de darm nog hun werk. Daarnaast bevat biest ook een hoge concentratie aan o.a. vet, eiwit en groeihormonen. Daarom is het van belang om minimaal 3 dagen de moederbiest aan de lammeren te blijven verstrekken.

 

S van Schoon

Naast goede kwaliteit biest, de juiste hoeveelheid en het juiste tijdstip kunnen we het met de hygiëne maken of kraken. Denk hierbij aan het schoon uitmelken en verstrekken van de biest. Biest kan vervuild worden door een smerig uier, vieze handen of een smerige emmer of fles. Dan bevat de biest dus bacteriën die in het lam terecht komen. De antistoffen in de biest zullen zich binden aan deze bacteriën. Hierdoor kunnen ze niet meer in het bloed worden opgenomen. Er blijven dus minder antistoffen beschikbaar voor de immuniteitsopbouw. En start het lam met een lagere weerstand. Zorg er daarom voor dat u de ooi schoon uitmelkt en reinig de fles en de sonde na ieder gebruik.

 

Kiemgetal ongekoelde biest verdubbeld razendsnel


Het kiemgetal is een aanduiding voor het aantal bacteriën in de biest of melk. Het kiemgetal van ongekoelde biest verdubbeld elke 20 minuten. Dit is eenvoudig te voorkomen door biest altijd afgesloten en in de koelkast te bewaren. Wanneer u het langer dan twee dagen wilt bewaren, doe de biest dan in de vriezer. In de vriezer is biest tot een jaar houdbaar. Antistoffen kunnen daarnaast kapot gaan wanneer de biest niet goed wordt ontdooid. Biest kan het beste worden opgewarmd in water (au-bain marie) van maximaal 50 graden en niet in de magnetron.

 

Te weinig biest?


Biest is te controleren op kwaliteit doormiddel van een refractometer. Wanneer de waardes te laag zijn kunt u kunstbiest gebruiken om dit aan te vullen. Heeft de ooi te weinig of geen biest? Dan kunt u de biest ‘opwaarderen’ met kunstbiest. Dit is de ‘Prominend Colostrum Lam’. Dit is ingedroogde koebiest, rijk aan antistoffen. Dit poeder kunt u toevoegen aan de voeding om zo extra antistoffen aan het lam te geven. De Prominend Colostrum Lam is verkrijgbaar in potten van 800gram.

Kortom, een goed begin is het halve werk. Zorg er daarom voor dat u de biestvoorziening goed voor elkaar hebt en het werk schoon uitvoert, dan levert u dit later minder problemen op. Succes!

 

  Ja, ik ontvang graag meer informatie over de Prominend Lam Colostrum of een van de andere voeders.

  * = verplicht veld

  Hartelijk dank voor uw aanvraag. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  ×

  Hallo!

  Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

  × Hoe kan ik je helpen?