Een goed resultaat met een juist afgestelde drinkautomaat

Op veel melkveebedrijven staat een drinkautomaat om de vaarskalveren van melk te voorzien. Een handige machine die werk uit handen neemt. Hoe voorkomt u problemen bij de drinkautomaat? In dit artikel leest u er meer over.

Een handige medewerker

De drinkautomaat voorziet ieder kalf van de juiste hoeveelheid melk. Ieder kalf drinkt de totale hoeveelheid melk in gelimiteerde porties. Groot voordeel is dat de opbouw en afbouw van het aantal liters volgens een vast schema gebeurt. De drinkautomaat maakt ook nog eens een handige attentielijst. Op deze lijst komen kalveren te staan die niet of te weinig hebben gedronken of met een te lage drinksnelheid.

Kalibratie van de drinkautomaat

Er zijn verschillende merken en uitvoeringen op de markt. Iedere automaat heeft zijn eigen manier van melk aanmaken, voeren en reinigen. Een verkeerde concentratie of temperatuur, kan leiden tot diarree, groeivertraging en zieke kalveren. Het is daarom van belang dat de automaat met vaste regelmaat gekalibreerd wordt. Zodat hij ook precies doet wat is ingesteld.

De Prominend jongveeopfok-specialisten werken dagelijks met alle gangbare drinkautomaten. Ze hebben kennis van de voerinstellingen van de automaat en kunnen u adviseren en begeleiden omtrent het gebruik er van. Vaak wordt de drinkautomaat tijdens een bezoek gekalibreerd.

Tips om problemen te voorkomen:

  • Maak met regelmaat de uitloop van poeder boven de mengbeker schoon voor een constante poederafgifte
  • Check één keer per week of de spenen heel en compleet zijn
  • Geef de drinkautomaat één keer per jaar een onderhoudsbeurt om vervelende verassingen te voorkomen.

Prominend anita

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?