Goed rantsoen is de basis van een goede conditie

De monumentale boerderij van Henk en Geke van Gelder ligt op een schilderachtige plek net buiten Dalfsen. Lichtbruine koeien die rustig liggen te herkauwen maken het plaatje compleet. De eerste 5 Jersey koeien kwamen in 2010 en inmiddels bestaat de hele veestapel uit Jersey koeien. De melk wordt in de supermarkt verkocht onder het label ‘Holland Jersey’

 

Liefde voor de koe

De Jersey koeien bleken goed mee te kunnen komen in de koppel. Inmiddels bestaat de hele koppel van 100 stuks uit 100%, voornamelijk Deense, Jerseys.  De productie ligt rond de 6600 kg melk met de kenmerkende hoge gehalten; 5,9 vet en 4,4 eiwit. Regelmatig krijgt Henk de vraag waarom hij heeft gekozen voor Jersey. “Deels is dat de liefde voor de koe. Jerseys hebben een nieuwsgierig, sociaal en vriendelijk karakter. Bovendien hebben ze een hard beenwerk en passen ze qua maatvoering prima in de ligboxenstal uit 1976. Oja en ze geven dikke melk natuurlijk” vult Henk lachend aan.

(Tekst gaat verder onder foto’s)

Goed rantsoen is de basis van een goede conditie

Sinds een aantal jaren krijgen de koeien het rantsoen dat bestaat voor 75% uit gras en 25% uit snijmais verstrekt met een voermengwagen. “Ik heb er niet bewust op gelet maar toevallig zit er een magneet in de mengwagen” vertelt Henk. “Als ik nu weer een voermengwagen zou kopen, dan zou dat er zeker weer één zijn met een magneet. Het verbaasd me nog elke keer weer wat ik tegen kom. Spijkertjes bijvoorbeeld maar ook kleine stukjes zwerfvuil van bijvoorbeeld drinkblikjes.” In de krachtvoer box is op advies van melkveespecialist en naamgenoot Henk Maat gekozen voor de Lacto Stimulans. Dit is een graanrijk krachtvoer met een hoog niveau VEM en DVE. Dit product bevat extra bestendig zetmeel en vitamines en mineralen, waardoor de melkvetproductie op niveau blijft en de conditie van de koeien ondersteunt wordt.  “Het is mooi om de gehalten vast te kunnen houden maar ik wil wel een koe overhouden” vult van Gelder aan.

(Tekst gaat verder onder foto’s)

Aandacht besteden aan de jongste kalveren loont

Duurzaam boeren staat hoog in het vaandel op het bedrijf van de familie van Gelder. Koeien met een lactatiewaarde boven de 100 en goede benen worden geïnsemineerd met gesekst sperma. De andere koeien worden geinsemineerd met een vlees typisch ras. De Jersey kalfjes zijn relatief klein bij geboorte. “Ik besteed bewust veel aandacht aan de kalveren in de kwetsbare eerste twee weken” stelt Henk. “Na de verdere opfok ervaar ik dan nog maar weinig problemen”.

 

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?