Goede biest extra cruciaal tijdens hete zomer

Hoe komt het dat kalveren die tijdens- of vlak na hete periodes geboren worden soms wat slapper ogen en extra aandacht nodig hebben?

Kalveren gebruiken net als koeien meer energie tijdens hete dagen. Toch is dit niet de enige oorzaak. Bij koeien die tijdens de droogstand last hebben van hittestress wordt namelijk gezien dat hun kalveren gemiddeld 4 dagen eerder geboren worden en zo’n 4,5 kg lichter zijn. Ook neemt de darm van deze kalveren minder antistoffen op vanuit de biest. Als gevolg daarvan komen er minder antistoffen in het bloed van het kalf terecht (zie figuur 1). Dit geldt ook voor biest met een hoge brix-waarde.

Figuur 1 Antistof IgG gehalte in het bloed van kalveren van moeders die hittestress ervaarden, of gekoeld werden tijdens eind dracht.

Bron: Laporta, Davidson et al 2021; Monteiro et al 2014, 2016.

Het resultaat van deze factoren is dat de weerstand van het kalf onder druk komt te staan, terwijl warm weer en veel geboortes in korte tijd juist de infectiedruk verhogen. Ook verdubbelen bacteriën in ongekoelde biest iedere 20 minuten bij warm weer. Kalveren én het biestmanagement verdienen daarom meer aandacht in de zomer.

4 tips om de kalveren een goede start te geven:

 1. Na het uitmelken van biest: binnen 1 uur voeren of koelen.
 2. Bewaar biest in de koelkast of diepvries, maar niet in het tanklokaal! Gekoelde biest op maximaal 4 graden is 4 dagen houdbaar.
 3. Werk extra hygiënisch. Bacteriën gedijen goed met dit weer. Reinig drinkmateriaal en aanmaakbenodigdheden met heet water en zeep.
 4. Verstrek biest vlug, veel en vaak. Vul slechte kwaliteit biest aan met goede biest uit de vriezer of waardeer het op met Prominend Colostrum.

 

Vraag hier ons biest protocol aan.

  ×

  Hallo!

  Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

  × Hoe kan ik je helpen?