Goede kwaliteit biest basis voor goede weerstand lammeren

Een goede biestvoorziening is van groot belang voor de weerstand en daardoor ook voor het uitval % bij geitenlammeren. Alleen in de eerste 24 uur na de geboorte kunnen de darmen van een lam de antistoffen goed opnemen. Noodzakelijk dus om uw lammeren tijdig van een goede kwaliteit biest te voorzien.

Meten is weten dat geldt ook bij biest kwaliteit 

Van de verstrekte geiten- of koeienbiest  kunnen de IgG-waarden bepaald worden. Op deze manier is het bijvoorbeeld mogelijk om de beste biest als eerst te verstrekken of mindere biest in te dikken met kunstbiest en er uiteindelijk voor te zorgen dat de IgG-waarden in het bloed zo hoog mogelijk worden. De IgG-waarden in de biest zijn eenvoudig te meten met een brix- refractometer. Bestel bij Fuite uw refractometer om de kwaliteit van de biest op uw bedrijf te bepalen. Hieronder vindt u tevens een tabel waarin u de biestkwaliteit kunt aflezen.

Om uiteindelijk te bepalen of de biestvoorziening (dit geldt ook voor verstrekking van kunstbiest) voldoende is geweest kunt u samen met uw dierenarts de IgG-bloedwaarden laten bepalen bij lammeren van 3-5 dagen oud. Dit is een steekproefsgewijs bloedonderzoek waarbij de uitslag iets zegt over het biestmanagement.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?