Grote verschillen tussen eerste snede graskuilen!

Februari 2019 was zachter dan normaal. In de tweede helft van februari kon daardoor al veel mest worden uitgereden en kwam de grasgroei al op gang.

Ook in maart was de gemiddelde temperatuur ruim hoger dan het langjarig gemiddelde. Door veel neerslag in m.n. de eerste helft van maart groeide het gras flink.

In april viel weinig neerslag en was de temperatuur hoog. In de week van Pasen (22 april) was het zeer zonnig met temperaturen boven 20C, waardoor op een aantal plekken al eerste snede werd gemaaid. Er stond nog niet heel veel gras, waardoor ook veel veehouders nog even wilden wachten. In de tweede helft van de week werd het wisselvallig met veel neerslag waardoor het gras flink doorgroeide. De gemaakte kuilen in deze week hebben een hoge voederwaarde, maar bevatten weinig structuur (zie tabel 1)!

Voor het begin van de week erna (29 april) werd weer zonnig weer voorspeld. Er werd volop gemaaid, maar de voorspellingen kwamen niet uit. Het werd niet zonnig en er viel zelfs wat regen. Hierdoor zijn de kuilen van deze week gemiddelde erg nat geworden (gemiddeld 30% DS, zie tabel 1).

 

Tabel 1: voederwaarde eerste snede per week

 

Het gevolg is dat de kuilen van deze week gemiddeld erg weinig suiker bevatten, erg zuur zijn, een hoge Ammoniakfractie hebben en duidelijk minder benutbaar eiwit bevatten. Deze kuilen vormen een groter risico op verontreiniging met sporen van boterzuurbacteriƫn. Op deze kuilen wordt het een uitdaging om uw vee gezond te houden en voldoende te laten produceren!

De eerste 10 dagen van mei verliepen koel en wisselvallig. Vanaf 11 mei werd het weer droog en zonnig en kon er weer prima kuil gewonnen worden. De kuilen van midden en eind mei hebben een mooi droge stofgehalte, een prima voederwaarde (VEM, DVE, RE- en suikergehalte) en bevatten voldoende structuur. Op deze kuilen kan prima gemolken worden.

Er zijn dit jaar veel goede eerste snede kuilen gewonnen waar gemakkelijk goed op gemolken kan worden, maar m.n. de kuilen van de eerste week van mei vormen een uitdaging!

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?