Hoe maak ik mijn grasland winterklaar

Om ook volgend jaar weer te kunnen profiteren van een optimale grasproductie is het verstandig om nu het grasland winterklaar te maken.

 • Zorg voor een goede grashoogte
  Met een grashoogte van circa 10 centimeter voorkom je vorstschade en verstikking van het gras. Het gras komt goed de winter uit en dit levert je volgend voorjaar een voorsprong op. Je kunt hiervoor je weides uitmaaien of na de laatste weideronde het gras bloten. De inzet van schapen is ook een optie maar let er wel op dat de schapen de weide niet te kaal grazen.

 

 • Optimaliseer de graskuil van je laatste snede
  Heb je nog een volledige snede gras? Dan kun je met extra aandacht deze snede prima inkuilen. Najaarsgras bevat veel eiwit en weinig suiker. Bovendien wordt het gras minder goed droog waardoor grond of mestdeeltjes aan het gewas plakken. Hierdoor gaan slechte bacteriën mee de kuil in en veroorzaken problemen zoals ammoniak en boterzuur. Met een snelle conservering kun je dit voorkomen. Door een conserveringsmiddel te gebruiken wordt razendsnel melkzuur aan gemaakt zodat de pH daalt en de graskuil snel conserveert. Klik hier voor meer informatie over inkuilmiddelen.

 

 • Controleer nu de drainage voor een vroege opstart in 2021
  Zorg voor een goede ontwatering. Zijn alle watergangen open en loopt de drainage door? Door een goede ontwatering van je percelen kun je in het voorjaar vroeg bemesten, warmt de bodem sneller op en is er voldoende zuurstof voor wortelgroei. Nu actief mollen bestrijden draagt ook bij aan een goede start in 2021. Direct na de laatste snede is tevens het optimale moment om een onderhoudsbekalking op je grasland toe te passen, omdat de draagkracht het dan vaak nog toelaat.

 

 • Doe een laatste grascheck
  Je hebt nu nog de kans om ruwbeemd en muur aan te pakken met de wiedeg. De kale plekken die hierdoor ontstaan moeten direct ingezaaid worden. Dit voorkomt dat onkruiden en ongewenste grassen toe slaan in je weides. Doorzaaien is hiervoor de perfecte methode. Kies voor een graszaadmengsel dat bij een lage bodemtemperatuur snel kiemt en goed vestigt.
×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?