Hoe zijn de ervaringen met weiden dit jaar?

De afweging om wel of niet te weiden is afhankelijk van diverse factoren. Voor vragen rondom gras en weiden hebben we weidecoaches binnen ons melkvee team. Tijd voor een kennismaking met weidecoach Auke.

 

Een goed begin is het halve werk zegt men wel eens. Hoe was de start van het weideseizoen?

Het voorjaar was in periodes vrij koud. Hierdoor kwam de grasgroei met horten en stoten op gang. De hergroei van het gras bij de vroege weiders viel daarom ook niet mee. Er moest op tijd geschakeld worden door meer hectares aan te bieden of op stal meer bij te voeren. Waar dit niet is gebeurd waren de weiden te kaal en duurde het lang voordat er weer een weidesnede stond.

 

Had alleen de temperatuur invloed?

De vele droge periodes zorgen ervoor dat de smakelijkheid van het gras prima is. Vanaf begin juni, gaat het weiden weer wat moeilijker. Het in de bloei geschoten gras werd harder en de kwaliteit liep terug. Na het uitmaaien van de percelen is er op veel plaatsen te weinig water gevallen voor een mooie hergroei.

 

Welke oplossing raad je aan nu het al langere tijd (vrij) droog is?

Het advies is nu om de koeien in grotere percelen te weiden en het niet helemaal kaal op te laten vreten. Voer ze dus op stal goed bij en beperk de uren weidegang om genoeg grasaanbod te houden. Stuur als het nodig is bij met meer eiwit op stal, het eiwit in het gras valt niet mee en zal pas weer gaan stijgen bij meer regen. Uit vers gras monsters blijkt dat het RE in vers gras momenteel tussen de 170-180RE zit. De hergroei van het gras zit tussen de 40-50 kg DS per ha per dag. Het zal voorlopig dus nog wel een uitdaging blijven om veel vers gras in de koeien te krijgen.

 

De laatste jaren passen steeds meer veehouders Nieuw Nederlands Weiden toe. Past dat dit seizoen?

Melkveehouders die weiden volgens het principe ‘nieuw Nederlands weiden’ adviseer ik om de percelen wat groter te maken, zodat er meer kans is voor hergroei. Houd dus goed in de gaten of er genoeg gras in de weiden blijft staan. Dit is nodig voor voldoende hergroei. Dan kunnen de koeien voldoende kilogrammen droge stof blijven opnemen.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?