Hoge VEM en lage eiwitgehaltes bij de eerste snede graskuilen!

Februari was zeer zacht en nat waardoor laat mest kon worden uitgereden. In maart was het zeer droog en zonnig waardoor volop bemest kon worden en de grasgroei goed op gang kwam. Met een gemiddelde temperatuur van 9,3 °C tegen 9,8 °C normaal was april vrij koel. Het koele en ook natte karakter van de maand kwam vooral voor rekening van de eerste tien dagen, de rest van de maand was droog en zonnig bij temperaturen rond of iets boven normaal. In de laatste week van april werd in het zuiden dan ook al volop ingekuild.

De maand mei begon met rustig weer en temperaturen onder het langjarig gemiddelde. Vooral ’s nachts koelde het nog flink af. In de rest van het land kon de eerste snede in de eerste helft van mei onder prima omstandigheden worden in gekuild.

Tabel 1: Voederwaarde eerste snede graskuil van de afgelopen jaren.

Eerste snede over algemeen tijdig gemaaid. Wat merk ik hier van?

Het zonnige en droge weer van de tweede helft van april en begin mei heeft er toe geleid dat de eerste snede overal op tijd gemaaid kon worden. Het gevolg is dat de gemiddelde verteerbaarheid en VEM zeer hoog zijn en het RC-gehalte laag. Door het zonnige weer in combinatie met koude nachten is het gemiddelde suikergehalte erg hoog. Door het droge weer is het RE-gehalte laag.

 

Optimaal resultaat behalen met eerste snede graskuil

Van deze kuilen zal goed gemolken kunnen worden met een hoge eiwitbenutting/laag ureumgehalte. Met name wanneer veel van de eerste snede kuil wordt gevoerd, zal opgepast moeten worden voor pensverzuring en dunne mest. Overleg met uw adviseur hoe deze kuil het beste ingepast kan worden in uw rantsoen voor een maximale benutting en melkproductie.

 

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?