Hogere voeropname zuigende big = hogere groei na spenen

Van het geboortegewicht is bekend dat het een hele goede voorspeller is van de groeiprestaties van biggen en vleesvarkens. Geboortegewichten zijn goed te bepalen echter dit kost veel arbeid. Een eveneens goede voorspeller van de groei in de biggenopfok is de totale voeropname (droge stof) van de big voor het spenen. 

Een extra droge stof opname van 100 gram tijdens de zoogperiode resulteert in 50 gram per dag hogere groei in de biggenopfokafdeling zoals is af te lezen in grafiek 1.

Grafiek 1. Opname van Prestarter tijdens de kraamtijd (bron: Provimi).

 

Het is dus van belang om zoveel mogelijk voer (droge stof) in de big te krijgen voor het spenen immers een hoger voeropname tot spenen resulteert in hogere voeropname na spenen.

Hogere voeropname voor spenen realiseren:

Zeugenmelk is de makkelijkste en  goedkoopste voeding voor biggen. Melkproductie van de zeug mag dus geen discussie zijn echter biggen die al op dag 2 na geboorte 2 tot 3 keer per dag melk bijgevoerd krijgen worden op geprikkeld om op onderzoek uit te gaan. Dit resulteert in een hogere vrijwillige opname van vast voer gedurende de gehele lactatie. Een hoger opname stimuleert de enzymproductie van de big en bereid de big nog beter voor op de periode na spenen.

Inzet Pigger Prestarter om voeropname te verhogen

Een hogere voeropname voor spenen kan bereikt worden door Pigger Prestarter in te zetten. De Pigger Prestarter is voorzien van de unieke, zeer smakelijke, Zuivel-Vetkern van Liprovit (https://liprovit.nl) i.c.m. met grondstoffen die de enzymproductie van de big stimuleren. Het resultaat is dat biggen de Pigger Prestarter zeer goed opnemen, een hoger voeropname voor spenen realiseren, beter voorbereid zijn op de periode na het spenen en een hogere groei na het spenen laten zien.

Voeding zuigende biggen Gebrs. Fuite:

Het voerprogramma van Gebrs Fuite voor het bijvoeren van zuigende biggen in het kraamhok ziet er als volgt uit:

De keuze van grondstoffen i.c.m. de smaakstoffen uit de verschillende voeders zorgen voor een naadloze overgang van melk naar prestarter naar speenvoer. Hierdoor zal de droge stof opname van de zuigende big nog groter worden en de groei van de biggen in de biggenopfok nog hoger zijn.

Laat u niet door ons overtuigen, maar door uw biggen!

 

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?