Hoog aandeel vet houdt conditie kalveren goed op peil

Melkveehouder Wim van Eck voert zijn kalveren sinds deze zomer geen koemelk uit de tank meer, maar poedermelk. De kalveren krijgen het nieuwste melkpoeder: Prominend Gold. ‘De conditie van de kalveren is super’, constateert Van Eck.

Tussen Zeist en Bunnik (Utrecht) ligt het melkveebedrijf van Wim van Eck. Wim melkt samen met zijn zoon Gerwin 114 koeien. In 2018 heeft de familie van Eck de overstap naar robot melken gemaakt. De productie is de laatste jaren gestegen naar jaarrond 10.500 kilo melk met 4,17 procent vet en 3,41 procent eiwit. Het bedrijf boert op 51 hectare grond, waarvan vijf hectare mais en acht hectare natuurland. De koeien worden geweid en er wordt perspulp en bierborstel bijgevoerd. Het jongvee wordt op een externe locatie opgefokt.

 

Onze doelstelling is een makkelijke, sterke koe fokken

Bij de familie Van Eck wordt er sinds enkele jaren ingekruist met Fleckvieh. Doordat zoon Gerwin destijds fulltime buitenshuis ging werken, was de beschikbare arbeid beperkt. Een makkelijke, sterke koe fokken werd daarom de doelstelling. Via de Fleckvieh-studieclub kwam Wim in contact met MKD. Sinds vijf jaar alweer haalt MKD de kalveren op. Dit bevalt goed omdat Wim bij het ophalen direct kan zien hoeveel een kalf weegt en welke prijs dat oplevert. Melkveehouders krijgen daarnaast via een terugkoppeling van MKD te zien hoe de eigen kalveren het op de kalverstal doen ten opzichte van de rest. Deze terugkoppeling wordt door Wim erg positief ervaren. Wanneer de kalveren tot de top tien procent behoren wat betreft groei, wordt dit beloond met tien euro bonus per kalf. Wim vertelt dat zijn kalveren afgeleverd worden met gemiddeld 55,8 kilo op een leeftijd van 17 dagen. Een mooi resultaat.

Met Prominend Gold eenvoudig veel energie voeren

De kalveren kregen altijd koemelk uit de tank gevoerd. Deze melk werd dan opgewarmd d.m.v. au-bain-marie. Sinds deze zomer is de overstap gemaakt naar poedermelk en voert Wim het nieuwste melkpoeder Prominend Gold. De kalveren krijgen nog steeds twee keer daags vier liter, met een concentratie van 145 gram in een liter. Prominend Gold bevat 22 procent eiwit en maar liefst 25 procent vet. Wim is erg tevreden over hoe de kalveren het doen. ‘De conditie van de kalveren is super omdat ik veel energie voer door het hoge aandeel vet. Ik was bang dat het meer werk zou zijn om de melkpoeder klaar te maken, maar het is juist veel gemakkelijker. Ik ben nu flexibeler in het voeren van de kalveren en het is direct klaar’.

Poedermelk voordeliger dan koemelk

Doordat Wim tijdens het klaarmaken goed op de aanmaaktemperatuur let, lost het poeder mooi op. ‘Wanneer de melk wordt aangemaakt op 45-50 graden komt alles in de melk, zoals de eiwitten, vetten, magere melk en mineralen, goed tot zijn recht’, vult Maike aan. Maike Elberse is  jongveespecialist bij Fuite. ‘Het voeren van poedermelk ten opzichte van koemelk is voor ons 5 cent per liter gevoerde melk voordeliger’, vertelt Wim. Een extra voordeel voor hem is dat hij per afgeleverd kalf tien euro extra ontvangt nu hij Prominend voert en aan MKD de kalveren levert. ‘Deze samenwerking bevalt super goed’, zegt Wim.

 

Begeleiding van vertegenwoordiger

Met enige regelmaat lopen Wim en Maike samen een ronde langs de kalveren. ‘Hierbij wordt goed naar de kalveren gekeken. Hoe is de gezondheid? Zijn er problemen? Wat is de groei? Hoe is het klimaat? Het houdt Wim scherp en zo kijken we samen of er geoptimaliseerd kan worden. We overleggen bij een bak koffie hoe we dat het beste kunnen doen’, vertelt Maike. Wim: ‘Toen we net waren gestart met het voeren van de Prominend Gold merkte ik dat de kalveren het niet zo goed deden als op de koemelk. Maike kwam direct langs en controleerde hoe ik de poeder bereidde. Het bleek dat ik maar 120 gram poeder in een liter voerde. Dit verklaarde de resultaten bij de kalveren. Het advies van Maike was om 1 op 6, dus 145 gram in een liter gaan voeren. Ik ben na haar bezoek de juiste hoeveelheid gaan voeren en ik zag de kalveren weer groeien zoals ik dat gewend was. Dit bevestigde voor mij dat de bezoeken van de vertegenwoordiger niet alleen voor een gezellig bakje koffie zijn.’

 

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?