Hoogste saldo door veel liters per koe

Het in Nederland en daarbuiten bekende melkveebedrijf Giessen Holsteins uit Nieuwlande stond afgelopen jaar op de eerste plaats van de lijst met topmelkers in de provincie Drenthe. Deze productie was ook hoog genoeg voor een 10e plaats landelijk op de CRV lijst. 

De gerealiseerde productie over het afgelopen jaar was 13.400 kg melk met 4,38% vet en 3,44% eiwit wat leidt tot een EJR van 2995. De koeien op het bedrijf van Theo van Vliet en Gea de Lange worden 3 maal daags gemolken. “Ik denk dat het mogelijk is de EJR nog iets te verhogen maar dat zal de tijd leren. Een gezonde veestapel staat altijd voorop, maar ik denk dat er nog mogelijkheden zijn om een stapje te maken” stelt Theo.

Maisvlokken zijn een constante aanvulling in het rantsoen

Het bedrijf omvat 85ha waarvan 21HA mais, 8 HA aardappelen en 56 HA gras. Het rantsoen wat er in de winter gevoerd wordt is vaak half kuil en half mais (op drogestofbasis) aangevuld met wat nodig is. “Een constante aanvulling zijn toch wel maisvlokken. Die voeren we sinds we klant zijn bij Gebrs. Fuite.” Ook voeren we een mengsel van soja gemengd met bestendige soja. De verhouding hiervoor laten we uitrekenen door Gerrit. Het basisrantsoen wordt verder aangevuld met 2 soorten brok in de krachtvoercomputers, een opstartbrok en een productie brok.

Veel liters per koe produceren levert het hoogste saldo op

Theo voert inmiddels al weer een jaar of 6 van Gebrs. Fuite. “Ik kende Gerrit via de veekeuringen en toen het op een gegeven moment niet liep heb ik hem eens gevraagd om naar ons rantsoen te kijken.  Vanaf dat moment zit het voer van de Gebr. Fuite in de silo’s. Het doel is hier om veel liters melk per koe te produceren, omdat ik er van overtuigd ben dat dit het hoogste saldo oplevert” aldus Theo. “Binnen het huidige mestwet systeem zit er ergens bij een 10.600 kg de maximale hoeveelheid geproduceerde fosfaat per koe. Alles erboven is dus vrij in mijn optiek. En ik heb door de jaren heen ervaren dat de jaren met de hoogste liters per koe ook de jaren waren met financieel het beste resultaat!”

(Tekst gaat verder onder foto’s)

Handel in embryo’s en fokvee is volwaardige 2e tak

Wat opvallend is dat de hoge productie gerealiseerd wordt met een TKT van 462 dagen. Dit is grotendeels te verklaren door het intensief spoelen van koeien. Er worden jaarlijks veel ET sessies uitgevoerd en bij een aanhoudende vraag naar embryo’s van een bepaald dier blijft Theo haar spoelen, aangezien de handel in fokvee en embryo’s is uitgegroeid tot een volwaardige 2e tak. Giessen Holsteins is ook terug te vinden in de exterieur top 10 van de vaarzen. Afgelopen jaar werden er 17 vaarzen ingeschreven met een gemiddelde score van 86,8!

Naar de toekomst toe is Theo vrij duidelijk. “Binnen de gezinssituatie is er geen opvolger, dus over een aantal jaar zal ik stoppen met hopelijk een grote veiling op het erf. En dan hoop ik de dieren en hun nakomelingen te blijven zien op de fokveedagen!”

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?