Interview weidecoach Martin

Door de wisselende weersomstandigheden van afgelopen maanden kan het voor u als melkveehouder een uitdaging zijn om de koeien aan het weiden te houden. Vandaar een aantal vragen aan onze weidecoach Martin hoe hier het beste mee om te gaan.

  • Hoe kijk je als weidecoach terug op de start van het weideseizoen?

Het begin van het weideseizoen viel niet mee dit jaar. De vele regenval maakte dat veel melkveehouders de koeien later naar buiten hebben gedaan ten opzichte van voorgaande jaren. Dit is een logische keuze, alleen maakte dat de uitdaging later weer groter om te beginnen in een mooie weidesnee.

  • Het voorjaar begon erg nat. Op dit moment is het juist weer (erg) droog. Hoe is jou kijk hierop en wat zou je adviseren?  

Na het natte voorjaar sloeg het weer om. De regen die eerst in overvloed is gevallen, is binnen 3 weken omgeruild voor een droge periode. Op veel plaatsen laat zich zelfs al een dorre grasmat zien, welke op veel plaatsen in korte tijd al in bloei is geschoten.

  • Hoe speel jij als melkveespecialist in op het groeiseizoen? Er vinden op het moment grote veranderingen plaats wat betreft graskwaliteit. Waar dienen melkveehouders op te letten?

Met droogte weiden is niet gemakkelijk. Probeer in deze periode goed te monitoren of de koeien nog wel voldoende vers en smakelijk gras binnen kunnen krijgen en schakel tijdig bij met bijvoedering. Met name het aanvullen van eiwit dient niet vergeten te worden. Neem ook een keer vaker contact op met uw voerspeciallist op momenten van twijfel. Hij kan samen met u kijken wat op dat moment de beste keuze is.

  • Heb je als weidecoach nog extra tips voor warme dagen? Bijvoorbeeld 2x weiden, ’s nachts weiden of tijdelijk stoppen met weiden? 

Met warme dagen is het voor koeien en de grasopname een betere optie om te gaan weiden op momenten dat het fris is buiten. Denk hierbij aan de vroege ochtend (voor 9u) en in de avond (na 7u). Op deze momenten kan de koe beter zijn warmte kwijt en zal ze ook meer gras opnemen.

  • Wat is je advies qua bemesting? 

Kunstmest heeft geen meerwaarde op momenten dat het niet regent en er geen dauw op het gras zit. Rundveedrijfmest op weidepercelen zonder regen/beregenen is vragen om verminderde opname. Oftewel bemesten op de momenten dat er weer regen wordt verwacht!

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?