Kalveren mts. Duker halen hoge jeugdgroei

Richard en Wendy Duker runnen in Nijeveen (Dr) een melkveebedrijf met 120 melkkoeien. De kalveropfok doet Wendy zelf. Sinds 2 jaar krijgen de kalveren Prominend Super, een luxe melkpoeder met magere melk en toegevoegde antistoffen.

 

“We starten altijd met een goede biestgift”

 

Sinds enkele maanden verstrekken Richard en Wendy 4  i.p.v. 2 liter biest van eigen moeder met de sonde. “Het was wel even wennen maar voldoet goed” zegt Richard. “We hebben veel minder diarree bij de jonge kalveren. De kwaliteit van de biest moet minimaal Brix 25 zijn. Als dit niet het geval is voegen we Prominend Colostrum toe aan de biest om de brix te verhogen tot 25”. Binnen 24 uur na geboorte krijgen de kalveren 6 liter biest. Op dag 2 en 3 wordt de biest verstrekt in een speenemmer.

 

Goed aangemaakte melk van groot belang

 

Tot 2 weken blijven de kalveren in de eenlingbox of iglo. Vanaf dag 4 krijgen de kalveren Prominend Super. ”Wij tappen de melk voor deze kalveren af uit onze kalverdrinkautomaat. Door het aanmaken van de melk in de drinkautomaat is de temperatuur en concentratie van de melk altijd goed. Voorheen klopten we deze melk zelf en daarbij hadden we best vaak last van diarree en kalveren die niet fit waren” aldus Wendy.

 

Antistoffen in Prominend Super ondersteunen gezondheid

 

“In het verleden werd drie keer daags 2 liter gevoerd maar nu beginnen we op de 4de dag  met 2 x 2,5 liter en als dit goed gaat gaan we vanaf dag 5 over op twee keer daags 3 liter” aldus Wendy. De reden dat de kunstmelk nu over 2 voedingen verdeeld wordt is dat de kalveren daar hongerig en graag van worden. Wendy: “met 2 keer per dag 3 liter gaat dit prima. Ze hebben echt weer trek en drinken goed de speenemmer leeg”. De toegevoegde antistoffen in de kunstmelk ondersteunen de gezondheid van de kalveren. “Onze ervaring met 2 x 3 liter dikke melk is dat we veel minder kalveren met cryptosporidium hebben. Onze kalveren blijven fit en groeien goed”. De drinkautomaat maakt melk aan met een hoge concentratie van 175 gram / liter.

“Wij hebben er voor gekozen om ook de stierkalveren de Prominend Super te voeren. In het verleden voerden we de stierkalveren een goedkopere kunstmelk maar gezonde en zwaardere kalveren verdienen zich terug”.

Groepshuisvesting bij mts. Duker.

 

Hogere melkgift verhoogt jeugdgroei

 

In de derde week komen de vaarskalveren bij de drinkautomaat. Hier beginnen de kalveren met 6 liter melk per dag. Al snel wordt dit verhoogd naar 8 liter per dag waarbij de automaat zo ingesteld staat dat ze 4 keer per dag 2 liter melk krijgen. De hoge melkgift leidt niet tot diarree bij de kalveren omdat de Prominend Super rustig verteert. De stap van 6 naar 8 liter melk is in overleg gedaan met Arie de Heer, kalveropfokspecialist bij Gebrs. Fuite, om meer groei bij de kalveren te realiseren. Ook zien we dat de kalveren een betere skeletontwikkeling hebben en goed in conditie zijn.  Na de melkperiode gaan de kalveren over op onbeperkt ruwvoer en brok. De kalveren nemen dan ruim 3 kg kalverbrok per dag op.

Wendy kalibreert de drinkautomaat zelf regelmatig. “Onze ervaring met de Prominend Super is ook dat het kalibreren van de automaat eigenlijk nooit afwijking geeft. De samenstelling van de poeder is zo constant dat de automaat ook de hoeveelheid geeft die hij moet geven”.

Als u op zoek bent naar een hoogwaardige melkpoeder voor een maximale jeugdgroei bij uw kalveren is de Prominend Super een uitstekende keus. Het complete assortiment melkpoeders vindt u hier. 

 

 

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?