Koeien vreten ruim een uur minder op hete dagen

Op hete dagen vreten koeien korter en minder, waardoor liters en gehalten dalen.

In de zomer van 2018 voerde Erik Witteveen op het ouderlijk melkveebedrijf in Oldetrijne zijn afstudeeronderzoek uit. Tijdens dit onderzoek registreerden sensoren in het oor dagelijks de vreet- en herkauwactiviteit. Ondanks dat de stal met ventilatoren uitgerust is en het rantsoen fris aan het voerhek lag, veranderde de activiteit van de koeien duidelijk wanneer de temperaturen opliepen.

Door ’s ochtends in de koelte te voeren en een broeiremmer toe te voegen in de mengwagen lag het voer mooi fris aan het voerhek. Natriumbicarbonaat werd niet mee gemengd, omdat het de werking van de broeiremmer zou opheffen. Toch viel op dat de koeien niet elke dag even veel tijd besteedden aan herkauwen en vreten.

Figuur 1. Vreetactiviteit werd geregistreerd door oorsensoren bij de koeien, het gemiddelde is hier gepresenteerd.

 

Bij start van de proef was het 26 graden en registreerden de sensoren gemiddeld 9,7 vreet uren per koe per dag. Zodra de temperatuur opliep tot 36 graden, vraten de koeien gemiddeld nog maar 8,3 uur op een dag. Dat is ruim uur per koe minder! Uit bovenstaande grafiek blijkt dat de koeien minder tijd besteden aan vreten bij hoge temperaturen. Geen wonder dus dat ook melkproductie en gehaltes zakken op hete dagen.

De stal koel houden en voeropname stimuleren is absoluut noodzakelijk in de zomer. Daarnaast kunt u deze rantsoen maatregelen toepassen:

  • Verhoog de energie dichtheid van het rantsoen, bijvoorbeeld met pens bestendig vet.
  • Verstrek een buffer aan de koeien, maar meng het nooit met broeiremmer.

Onze adviseurs helpen u graag met de juiste strategie voor op uw bedrijf.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?