Longproblemen: snel reageren beperkt schade

Geiten die opgroeien zonder longproblemen kunnen als melkgeit meer melk produceren. Toch blijft het een uitdaging om longproblemen tijdens de opfok te voorkomen. Longproblemen kunnen op elk moment in uw koppel sluipen. Snel en gericht actie ondernemen kan de schade aan uw lammeren beperken.

Ook bij milde klachten is het belangrijk om te achterhalen waar deze vandaan komen, zodat erger voorkomen kan worden. Hieronder een aantal aandachtspunten.

  • Pasgeboren lammeren. Verblijven pasgeboren lammeren nog een tijdje in de melkgeitenstal? Hier kan een lam heel makkelijk ziektekiemen oppikken of op de tocht liggen.
  • Tocht. Zijn er tochtplekken of valse luchtstromen in de opfokafdeling? Een rookproef kan verheldering geven.
  • Inkomende lucht. Wat is de temperatuur van de inkomende lucht ten opzichte van de staltemperatuur? Bij een te groot verschil kan tocht ontstaan. De inkomende lucht verwarmen voor het bij de lammeren komt voorkomt dit probleem.
  • Luchtvochtigheid. De relatieve luchtvochtigheid dient tussen de 55 en 75% te liggen. Te lage luchtvochtigheid zorgt voor ge├»rriteerde luchtwegen. Een te hoge luchtvochtigheid resulteert in een hoge infectiedruk in de stal.
  • Bouwdroger. Bij een te hoge luchtvochtigheid kan een bouwdroger een zeer snelle en praktische oplossing bieden.
  • Spelen er andere problemen in de koppel? Bijvoorbeeld een milde voedingsdiarree zorgt voor een lagere weerstand waardoor ziektekiemen sneller toe kunnen slaan.

Longproblemen in uw koppel kunnen, naast bovengenoemde punten, veel verschillende oorzaken hebben. Overleg daarom altijd met onze lammeren specialist. Wij helpen u graag!

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?