Maisvlokken uitstekend inzetbaar naast natte kuilen van dit jaar

Melkveehouder Arie den Uijl voert maisvlokken aan zijn melkvee. Het zorgt voor rustige pensenergie en extra eiwit, gezonde koeien en meer melk.

In het uitgestrekte klei-op-veengebied Kamperveen tussen de stad Kampen en de provincie Gelderland ligt het melkveebedrijf van de familie Den Uijl. Sinds twee maanden heeft Arie den Uijl maisvlokken toegevoegd aan het melkveerantsoen. “Voorheen voerden we tarwemeel, maar dat verteert te snel, zeker in combinatie met relatief natte graskuil”, vertelt Arie den Uijl. “Dat vergroot het risico op pensverzuring en andere gezondheidsproblemen als gevolg daarvan. Daarom ging ik op zoek naar een rustiger energiebron op pensniveau. Maisvlokken passen dan prima. Maismeel levert ook veel energie, maar daarvan komt op pensniveau veel minder beschikbaar dan van maisvlokken.”

Maïsvlokken worden verhit en daarna gewalst, hierdoor ontstaat er een grote vlok van ontsloten maïs. Het zetmeel is dus zeer goed beschikbaar. Bovendien blijft de vlok in de pensmat hangen zodat de passagesnelheid traag is. Meer weten over de productie van maisvlokken? 

Het volledige artikel over het inzetten van maisvlokken op het melkveebedrijf van Arie den Uijl is te vinden op boerderij.nl.

Foto’s zijn van Ruud Ploeg.

 

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?