Nauwkeurig doseren van het voetenbad loont

Voetenbaden zijn belangrijk in de strijd tegen besmettelijke klauwaandoeningen. Het regelmatig voetenbaden blijft een onmisbaar onderdeel van de totale aanpak van met name Mortellaro. De juiste dosering is echter essentieel. Eenmalig de tijd nemen om de correcte hoeveelheid water en toevoegmiddel vast te stellen, zal in een aantal gevallen een verrassende uitkomst opleveren. 

 

Meer is niet altijd beter

Het voetenbad verandert snel in een besmettingsbak wanneer de werkzame stof te laag gedoseerd wordt. Anderzijds heeft een te hoge dosering een irriterende werking op de klauwhuid. Deze aantasting  van de huid zorgt er juist voor dat bacteriën de huid nog eenvoudiger kunnen binnen dringen. Bij hoge concentraties kost het vanwege de pijnlijkheid ook extra moeite om de koeien door het bad te laten lopen. Dit is onwenselijk en bovendien ook onnodig.

 

Praktische uitvoering om de juiste dosering te bepalen

  1. Vul het voetenbad met emmers water om te bepalen wat de inhoud van het bad daadwerkelijk is.
  2. Vervolgens zal de hoeveelheid toe te dienen middel moeten worden uitgerekend.

Een rekenvoorbeeld: een bad heeft een inhoud van in totaal 200 liter. De gewenste concentratie voor bijvoorbeeld formaline is 4%.

200 liter * 0,04 = 8 liter formaline. Deze 8 liter voegt u toe aan 192 liter water.

(Totaal volume voetenbad x de aanbevolen concentratie voor het bad = aantal liters dat aan het bad moet worden toegevoegd)

 

Ook handig om te weten

  • De ideale afmeting voor een bad is 300 x 85 x 13 cm (l x b x h) Dit zorgt er voor dat iedere klauw twee keer in het bad staat.
  • Na 200 passages moet het voetenbad worden ververst.
  • Onder de 15°C werkt Formaline niet.

 

Ook als het gaat om de klauwgezondheid op uw bedrijf denken we graag met u mee. Uw vertegenwoordiger kan indien nodig altijd contact opnemen met onze dierenarts voor advies.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?