Opfokzeugen; de prinsessen van uw bedrijf

Op een zeugen bedrijf vormt plus minus 20 % van de zeugen de groep met 1e worps zeugen. Voeding, management en huisvesting zijn een belangrijk punt van aandacht op de bedrijven. Het maakt daarbij niet uit of gelten dekrijp worden aangekocht of dat het eigen aanfok betreft.

 

Uit welke onderdelen bestaat de opfok van de gelten?

De opfok bestaat op hoofdlijnen uit de volgende onderdelen:

  • Voeding
  • Voerschema’s
  • Ontwikkeling opfokgelten ( spek,spier,gewicht)

 

Wat is belangrijk in de voerkeuze van gelten?

Bij volledig eigen aanfok heeft het voeren in 3 fasen de voorkeur. Namelijk start opfok, tussen opfok en opfok. Echter in de praktijk is het aantal beschikbare silo’s vaak beperkt.

 

Wat willen we zien in de ontwikkeling van opfokgelten?

Belangrijk is dat de gelten voldoende spek aanzet hebben. Hiervoor denken we dan aan een “Fast Food Programma”. We sturen dan heel duidelijk op meer spek aanzet en minder op de spier aanzet. Want spek/vet is reserve energie voor de 1e worps dieren.  Te vleesrijke dieren presteren vaak moeilijker in de 1e lactatie periode en verliezen te veel energie, met als gevolg het second Litter Syndroom.

Wij als specialisten van de Gebrs Fuite helpen u graag om de opfok te optimaliseren en ons voerprogramma toe te lichten. Want een goede start is het halve werk.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?