Snijmais 2022 erg droog!

Door het droge en zonnige weer in de tweede helft van april, is er eind april veel mais gezaaid. Door het warme weer met voldoende neerslag kwam de mais snel boven en groeide snel door.

Het gehele seizoen bleef het warm en zonnig, waardoor de mais goed groeide en vroeg volvelds stond. Door de extreme droogte zijn er percelen die niet beregend zijn in het oosten en zuiden, verdroogd. De afrijping verliep door het zonnige droge weer zeer snel, waardoor eind augustus en begin september in het oosten en zuiden volop mais gehakseld werd. De opbrengsten vielen door de droogte tegen. In het Noorden en Westen is door het zonnige weer juist prima mais geoogst.

Tabel 1: voederwaarde snijmais 2022 t.o.v. voorgaande jaren

Door de extreem snelle afrijping door de warmte en het zonnige weer, is het DS-gehalte zeer hoog. Door de droogte zijn de kolven kleiner, waardoor het zetmeelgehalte gemiddeld laag is (zie tabel 1). Door het hoge DS-gehalte in combinatie met het lage zetmeelgehalte, is de snijmais structuurrijker en zal gemiddeld traag verteren. Dit past goed bij de structuurarme eerste snede graskuilen van dit jaar. Door het lage zetmeelgehalte, zal er meer zetmeel bij gevoerd moeten worden.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?