Veel goede biest? Vries het in!

Biest ontdooien is een tijdrovende klus. Toch is het belangrijk dat elk kalf voldoende biest van een goede kwaliteit binnenkrijgt.  Helaas heeft niet elke koe voldoende biest. Het is verstandig om overtollige biest in te vriezen. Ontdooien met een speciale biestzak gaat sneller en eenvoudiger dan bij ontdooien in een plastic fles. Handig om te weten omdat op veel bedrijven in de komende weken een afkalfpiek verwacht wordt. 

 

Hoe kan ik biest op een handige manier bewaren?

Biest kan vier dagen in de koelkast bewaard worden. Daarna kan het prima in de diepvries bewaard worden. Wij raden aan om hiervoor een biestzak te gebruiken. Bepaal voor invriezen de BRIX waarde zodat deze op de zak genoteerd kan worden. Schrijf ook de datum van invriezen op de zak.

Wat zijn de voordelen van de biestzak?

Een plastic zak die gebruikt kan worden om biest in te bewaren is:

  • eenvoudig af te sluiten
  • stevig dus niet snel lek bij ontdooien
  • stapelbaar dus ruimtebesparend in de diepvries
  • groot qua oppervlakte dus eenvoudig en sneller te ontdooien

Hoe warm ik de biest op de juiste manier op?

Neem de tijd voor het opwarmen. Als het water te warm wordt beschadigen de eiwitten in de biest. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een kalvermelk verwarmer. Een plastic zak heeft meer oppervlakte dan een fles. Opwarmen zal dus sneller gaan.

Hoe kom ik aan de plastic zakken?

Wij hebben deze biestzakken standaard in ons assortiment. U kunt uw jongvee adviseur er ook naar vragen. Die heeft ze standaard in de auto.

 

Hoe bepaal ik de biestkwaliteit?

Meer informatie over het gebruik van de refractometer is hier te vinden. Het is natuurlijk ook mogelijk om een biestprotocol aan te vragen.

 

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?