Weet u hoeveel úw koeien drinken?

Melk is voor 88% water, een koe bestaat voor 2/3de uit water en voor elke liter melk productie moet zij 4 liter water drinken. Water is belangrijk voor de koe! Zó zorgt u dat uw koeien voldoende drinken!

Als voeradviseur zijn wij dagelijks met voer bezig, maar over water hebben we het een stuk minder. Toch vreet een koe ‘maar’ tot 25 kg DS aan voer, terwijl ze tot wel 200 liter water drinkt op een dag. Heeft de koe last van bijvoorbeeld hittestress, koorts of pensverzuring? Dan is de waterbehoefte nog groter.

Te lage water opname beperkt de melkproductie.

Zowel de water kwaliteit als de wateropname spelen een rol. Dat blijkt uit een studie van Penn State Universiteit op  174 bedrijven (zie figuur 1): koeien die kwalitatief goed water dronken gaven 2,7 kg melk per dag méér dan wanneer er minstens één parameter niet goed was. Slechte waterkwaliteit kan ook leiden tot klauwproblemen, diarree en verhoogd celgetal. Onbeperkt goed water verstrekken uit schone waterbakken en leidingen is dus zeer waardevol.

Door een goede watervoorziening zorgt u dat uw koeien goed drinken. Beantwoord u één van de volgende vragen met ‘nee’? Dan kunt u daar mogelijk wat verbeteren aan uw watervoorziening!

  • Is er 7 cm drinkbak beschikbaar per koe?
  • Is er elke 20 meter van de stal 1 drinkpunt?
  • Zijn er minimaal 2 drinkpunten per groep? Ook bij de droge koeien?
  • Is het water in de bakken schoon en fris?
  • Is ook het drinkwater in de wei schoon en fris?
  • Kan in de wei minimaal 10% van de koeien tegelijk drinken, zonder ver te lopen?

 

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?