Geslaagde workshop klauwgezondheid

Tijdens vijf bijeenkomsten heeft Marcel Drint, dierenarts en specialist klauwgezondheid, tientallen veehouders weten te inspireren met zijn kennis en ervaring op het gebied van klauwgezondheid.

Vier basisvoorwaarden voor gezonde klauwen

Tijdens een uitgebreide voorstelronde kon iedereen aangeven welk klauwprobleem ze tijdens de workshop graag wilden bespreken. De eerste helft van de workshop bestond uit theorie. Tijdens dit interactieve verhaal werd duidelijk welke vier factoren de basis vormen voor gezonde en probleemloze klauwen.

De belangrijkste factoren voor een goede klauwgezondheid zijn:

  1. Juist klauwvorm: wat is de juiste lengte, dikte, hoogte en klauwhoek?
  2. Minimale belasting: hoeveel uur liggen mijn koeien eigenlijk?
  3. Hygiëne: hoe schoon en droog is de ondergrond?
  4. Vroeg en effectief ingrijpen: wanneer zie ik een koe kreupel? Heb ik de juiste materialen in huis om succesvol te behandelen? Heb ik wel de tijd om mijn koeien zelf te bekappen?

Een hoofdrol voor Mortellaro

Veel deelnemers houden zich, met wisselend succes, bezig met het beheersen van Mortellaro. Deze infectieuze huidaandoening kwam dan ook ruimschoots aan bod. De theorie werd afgesloten met hét plan van aanpak tegen Mortellaro. Daarna verplaatste het gezelschap zich naar de bekapbox. Met behulp van verschillende koeien konden de deelnemers zien waarom je niet met een haakse slijptol (flex), maar met water moet schoonmaken. En hoe je de klauwhoek opmeet of ruim model maakt. Zoals op bijna elk bedrijf, was ook op de workshop-locaties wel een koe te vinden die een klauwbehandeling nodig had.  Een demonstratie van de juiste behandeling van een wittelijn-ontsteking of Mortellaro ontbrak dan ook niet.

Het belangrijkste risico voor het ontstaan van een klauwaandoening

Het belangrijkste risico voor het krijgen van een nieuwe klauwaandoening, is het hebben van een klauwaandoening. U leest het goed. De allereerste klauwaandoening wordt nogal eens over het hoofd gezien en is in acht van de tien gevallen een zoolbloeding tijdens de eerste lactatie. Door deze aandoening te voorkomen, voorkom je veel van de andere aandoeningen zoals zoolzweren, tussenklauwontsteking of een wittelijn-defect. De zoolbloeding kreeg dan ook veel aandacht tijdens de theorie en de praktijk.

Invloed voeding op rantsoen vaak overschat

Een veelgehoorde vraag was waar de voeding staat in het geheel. Marcel maakte duidelijk dat er zeker ook een relatie is tussen klauwgezondheid en voeding. Zo heeft bijvoorbeeld de BCS invloed op het wel of niet krijgen van klauwaandoeningen. Voeding staat echter niet in de top vier belangrijkste factoren en de invloed van het rantsoen blijkt de afgelopen decennia te zijn overschat, aldus Marcel.

Mocht u ook interesse hebben om een workshop klauwgezondheid te volgen, laat het ons weten. Dat kan via uw voeradviseur of door contact op te nemen met kantoor. Het melkvee-team van Gebrs Fuite hecht veel waarde aan een goede klauwgezondheid op uw bedrijf. Na het succes van deze eerste reeks workshops zijn wij dan ook zeker enthousiast om nog meer bijeenkomsten voor u te organiseren.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?