Bescherm uw kalf met voldoende goede kwaliteit biest

Om een kalf voldoende bescherming te geven moet de concentratie antilichamen in het bloed tenminste 15 gram per liter zijn. Om deze concentratie te bereiken moet voldoende biest van een goede kwaliteit verstrekt worden.

Maak gebruik van de unieke darm doorlaatbaarheid tot 6 uur na geboorte

De 1e zes uur na geboorte heeft de darm van het kalf de unieke mogelijkheid om grote moleculen zoals antilichamen door te laten. Daarna neemt deze opname capaciteit snel af. Vandaar ook de regel; veel, vlug, vaak en vers. In de figuur hieronder is de concentratie antilichamen in het bloed gemeten bij kalveren die 2 of 4 liter (goede kwaliteit) biest kregen bij geboorte.

Alleen door het verstrekken van 4 liter goede kwaliteit biest werd de benodigde 15 gram antistoffen in het bloed behaald voordat de doorlaatbaarheid van de darm afneemt.

Zo verstrekt u voldoende antistoffen

Om een kalf voldoende bescherming te geven moet de concentratie antilichamen in het bloed tenminste 15 gram per liter zijn. Om deze concentratie te bereiken moet middels 4 liter biest tenminste 210 gram antilichamen aan het kalf verstrekt worden.

De hoeveelheid antilichamen in de biest kan het beste met een brix-refractometer beoordeeld worden. Lees hier hoe de refractometer werkt.

Oplossingen bij onvoldoende biest van moeder

Niet elke koe heeft altijd voldoende goede biest. In dat geval is het verstandig om een biestvervanger / biestverrijker te gebruiken. Als de biestkwaliteit van de moeder onvoldoende blijkt te zijn kunt u eerder verzamelde en ingevroren biest van een van uw andere koeien gebruiken of kiezen voor een gevriesdroogd colostrumpoeder zoals Prominend Colostrum.  Deze is vrij van Mycobacterium paratuberculosis spp., IBR en Rhesus ziekte.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?