Geschiedenis

Gebrs. Fuite vindt haar oorsprong in een bakkerij. In de loop der jaren specialiseerde men zich in het produceren van veevoeders. Momenteel is Gebrs. Fuite een internationaal toonaangevende producent van veevoeders. 

De bakkerij is letterlijk de bakermat voor Gebrs. Fuite

Helmich Fuite is de grondlegger van Gebrs. Fuite. Hij werkte begin 1900 als bakker en was afhankelijk van de windmolen voor het malen van graan. Regelmatig stond hij met de tien andere bakkers uit het dorp in de rij om zijn grondstoffen te laten malen. Helmich was innovatief en besloot zijn meel zelf te gaan malen met een mechanisch aangedreven maalmachine. In 1906 kreeg hij een vergunning. Hiermee was de basis gelegd voor een bedrijf, dat een regelmatige voorziening van meel voor de bakkerij kon verzorgen én veevoer kon gaan leveren aan boeren.

Van 12-ponders naar specifieke diervoeders

Genemuiden telde in deze tijd 11 bakkers. Verbreding van de basis was daarom van belang. Het eerste veevoeder was nog een product van de bakkerij: een grof gebakken roggebrood, dat als ’12 ponders’ aan de boer werd verkocht. Al snel werd dit bijzondere ‘voeder’ vervangen door specifieke diervoeders. Na de Tweede Wereldoorlog ging Gebrs. Fuite door als veevoeder handelaar. Dit bleef zo, tot in 1980 een hele nieuwe fabriek werd gebouwd, waar weer zelf vee voer geproduceerd kon worden. Door overname van verschillende bedrijven zijn het assortiment en de doelgroepen aanzienlijk uitgebreid.Het afzetgebied is in de loop der jaren uitgegroeid van regionaal tot internationaal.

Start productie vloeibare voeders voor jonge dieren

In 2011 is een fabriek voor vloeibare voeders in Kampen gebouwd. Onder de naam Liprovit worden hoogwaardige, op zuivel gebaseerde, vloeibare kalver- en biggenvoeders ontwikkelt en geproduceerd. De geavanceerde en duurzame producten, applicaties en productietechnologieën die door Liprovit worden toegepast zijn vooruitstrevend en uniek in de sector. In 2016 is gestart met de nieuwbouw van een vierde fabriek in Genemuiden. Jaap Fuite: “De fabriek wordt super modern ingericht. Door een goed opgezet automatiseringssysteem is het productieproces volledig controleerbaar. De hightech machines stellen ons in staat om opnieuw innovatieve producten op de markt te brengen”.

Bouw werkzaamheden anno 2019

De bouw van de laaddok en afzak locatie voor melkpoeders is gestart. Ook worden de eerste voorbereidingen getroffen voor een 9e laadstraat.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?