Voorkom verspreiding van Mortellaro bij bekappen

Op ruim 90% van de Nederlandse melkveebedrijven is Mortellaro aanwezig. Het is zeer pijnlijk waardoor de voeropname en productie dalen. Vanwege tegenvallende behandelresultaten is het belangrijk om verspreiding te beperken. Hierin speelt verspreiding via klauwbekapmaterialen een belangrijke rol.

De belangrijkste verwekker van Mortellaro of Italiaanse stinkpoot is de bacterie Treponema. Deze bacterie komt normaal voor in mest van koeien.

Recent onderzoek in de UK heeft aangetoond dat Treponema’s tot ruim 2 uur kunnen overleven op schone klauwbekapmessen. De overlevingstijd in mest op messen of materialen is nog veel langer. Een belangrijke manier van verspreiding van Mortellaro vindt dus plaats via materialen zoals klauwbekapmessen.

Desinfectie middel, 20 sec. Aantal messen getest Reductie
Water 28 32 %
2% Gluteraldehyde 26 77 %
5% Kopersulfaat 33 82 %
2% Natriumhypochloriet 31 94 %

Tabel 1: Reductie in aantal Treponema’s op klauwbekapmes na 20 sec. dopen in verschillende desinfectantia.

Er is in hetzelfde onderzoek ook gekeken naar verschillende middelen om klauwbekapmessen met levende Treponema’s te desinfecteren. Het dopen in water geeft een daling in het aantal levende bacteriën van ruim 30 %. Desinfectiemiddelen werken vele malen beter (bijna 100 %) bij slechts 20 seconden dopen (zie tabel 1).

Een aantal tips om de verspreiding van Mortellaro bij klauwbekappen binnen uw koppel tegen te gaan:

  • Reinig en desinfecteer uw klauwbekapmaterialen tussen sessies en zeker na het bekappen van een koe met Mortellaro. Dit kan door de materialen schoon te maken tussen en na bekappen in een bakje met bijvoorbeeld spiritus of alcohol te plaatsen.
  • Bekap koeien met Mortellaro als laatste.
×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?