Bijvoeren noodzakelijk voor uniforme tomen

In de vorige van deze reeks artikelen hebben we stil gestaan bij het verschil tussen diercategorieën rond het werpen en het belang van goede voeding tijdens de dracht. In dit deel besteden we aandacht aan het (verschil) tussen het (bij)voeren van dieren die zogen of melk krijgen.

 

Gespeende kalveren en lammeren krijgen (op dag 0!) een gecontroleerde hoeveelheid melk toegediend, naast ruw- en krachtvoer. We volgen het gewicht, weten de leeftijd en de (totale) voeropname.

Bij biggen is dat niet het geval. Iedere big heeft een eigen speen, een andere energiebehoefte en een verschillende (bij-)voeropname. Daarnaast is het zo dat het aantal geboren biggen sterk toegenomen is. De biggen zullen de melk dus moeten verdelen. De melkproductie- en voeropnamecapaciteit van een zeug zijn eveneens toegenomen, maar niet in die mate dat ze het ‘alleen’ kan (zie tabel 1).

Tabel 1. Kan de zeug het karwei klaren?

 

Uit tabel 1 blijkt dat het aantal gespeende biggen sneller toeneemt dan de beschikbare energie per zeug. Biggen zullen daarom bijgevoerd moeten worden. Sowieso ontstaat er vanaf een dag of 10 na de geboorte een verschil tussen wat een big kán opnemen en wat een big van de zeug ‘krijgt’ (zie figuur 2).

Tabel 2. Verschil in energiebehoefte en beschikbaarheid.

Bijvoeren is dus noodzakelijk om verschillende redenen:

  • Opheffen van het energietekort
  • Trainen van het verterings- en enzymapparaat en het leren kauwen
  • Meer biggen aan de uier kunnen houden
  • Hoger speengewicht
  • Minder kleine biggen
  • Uniformere tomen
  • Hoger overlevingspercentage voor en na het spenen

 

Bij Gebrs. Fuite hebben we een breed assortiment producten om bij te voeren. PiggerAppetite is één van deze producten; een zeer smakelijk “opstartvoer”, ook wel “Fruithapje” om biggen snel te leren voedsel op te nemen op een andere plek dan uit de uier van zijn moeder.

Eénmaal gewend om te leren vreten is onze PiggerCream een ideale kant-en-klare melk om (ad-lib) aan zogende biggen bij te voeren.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?