Grasland vernieuwen? Klaver kan nu uitstekend gezaaid worden

Waarom zou ik kiezen voor grasklaver?

Het voordeel van klaver is dat het stikstof bindt uit de lucht. Deze stikstof komt weer vrij in de bodem en komt ten goede aan het gras. Witte klaver kan 150 kg stikstof binden bij rode klaver is dit tot wel 350 kg per hectare. Door klaver in een graslandmengsel op te nemen, kunt u de stikstofgift verminderen.

Bovendien zorgt de klaver voor een constante grasgroei waardoor roest geen kans krijgt en het gewas daardoor ook in het najaar smakelijk blijft. Een ander voordeel van klaver is dat de koeien er meer van opnemen. Uit praktijkproeven is gebleken dat koeien 1 kg meer melk geven op gras-klaverrantsoenen in vergelijking met alleen een grasrantsoen.

Klaver moet zich goed ontwikkelen voordat het de winter in gaat. Dit heeft tijd nodig. Klaver kan hierom tot uiterlijk half september gezaaid worden. Als de grond te zuur is, komt klaver niet goed tot ontwikkeling, en delft al snel het onderspit. Neem daarom voor het ploegen een grondmonster. U kunt dan precies zien hoeveel kalk het perceel nodig heeft om de ideale pH-waarde te bereiken. Voor zandgrond is dat 5,2 tot 5,5; voor kleigrond is dit 6 tot 6,5.

De keuze voor witte of rode klaver hangt af van het gebruiksdoel van het grasland. Voor beweidingspercelen is het advies om te kiezen voor witte klaver. Witte klaver levert 150 kg stikstof per hectare aan het gras. Rode klaver is meer geschikt voor maaipercelen en levert maar liefst 350 kilo stikstof per hectare aan het gewas. Bovendien wordt het fosfaat in de bodem beter benut door een grasklaver-mengsel ten opzichte van een 100% grasmengsel.

Gebrs. Fuite kan klavermengsels leveren van diverse graszaadleveranciers. Neem contact op met onze verkoop binnendienst op nummer 038-204 2414 of vul het contactformulier in. 

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?