Durf je weideplan aan te passen

Elk voorjaar kent zijn eigen uitdagingen en elk jaar is het zoeken naar het juiste moment om te starten met weiden. We vroegen weidecoach Dick Aalbers naar zijn ervaring met weiden tijdens het huidige voorjaar. Verder zijn we benieuwd naar zijn tips bij de start van het weideseizoen.

 

Tegen welke uitdagingen loop je dit voorjaar aan wat betreft beweiden?

“Eigenlijk is het vanaf afgelopen herfst constant nat geweest en nog steeds is de draagkracht van het land nog matig” stelt Dick. “Ondanks dat is het wel warm en is de grasgroei er wel. In veel gevallen is het gras ook al te lang om de weidegang optimaal op te starten. Als de hoeveelheid gras inmiddels te lang is om te starten met weiden kan alvast een blok gemaaid worden. Zodoende kan de weidegang in ieder geval begin mei starten” adviseert Dick.

 

Wat is de meest ideale periode om te weiden?

“In het voorjaar is het gras smakelijk en bevat het voornamelijk blad. Koeien gaan dan graag naar buiten en ook de temperatuur is nog goed” reageert Dick. “Veel veehouders weiden 120 dagen per jaar en 6 uur per dag voor de weidepremie. Vroeg in het voorjaar starten biedt dan ook mogelijkheden om ’s zomers het vee tijdens een warme periode binnen te houden.

 

Heb je ook nog tips voor een veehouder die inmiddels is gestart met weiden?

“Na een aantal keer beweiden worden weidepercelen minder smakelijk. Tijdig een deel van de eerste snede maaien zorgt dat er vlot nieuwe percelen voor beweiding beschikbaar komen. Durf daarnaast je plan aan te passen, het weer en de grasgroei wisselen immers constant” besluit Dick.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?