Fam Krol brengt melkproductie op hoger plan met maisvlokken van Fuite

De familie Krol heeft een melkveebedrijf met 86 stuks melkvee in het Brabantse Boekel. Zij staan voor het 2e opeenvolgende jaar in de top 10 van de hoogst productieve bedrijven in Nederland. Dit is extra knap aangezien zij tweemaal daags melken. Dit in tegenstelling tot de anderen die óf 3 maal daags melken óf met een robot. Het bedrijf realiseerde het afgelopen jaar een productie van 14.055 kg melk met 4,12 % vet en 3,53 % eiwit. Dit resulteerde in een EJR van 3115. Het bedrijf omvat 40 ha gras- en maisland.

 

Het is niet alleen ons vak, wij zijn liefhebbers

Naast het feit dat ze in het productie klassement staan is de familie Krol ook terug te vinden in de lijst van 10 beste bedrijven wat betreft gemiddelde exterieurscore van ingeschreven vaarzen. Er wordt  tweemaal daags gemolken in een 2×7 melkstal. Het feit dat het exterieur ook bij de landelijke top behoort geeft al aan dat het echte liefhebbers van beste koeien zijn. Hier haalt de familie Krol ook hun arbeidsplezier uit. Als je twee keer daags gaat melken dan kun je net zo goed mooie koeien melken stelt Krol. Of zoals het op een tegeltje staat;  Life is too short to milk ugly cows!

 

Maisvlokken maakten productie stijging mede mogelijk

De familieleden zijn van oudsher al “topmelkers” maar ze vonden het moeilijk om nog een stap te maken. Enkele jaren geleden kwam Gerrit Kerssies, als zelfstandig melkvee adviseur verbonden aan Gebrs Fuite, een keer langs. Gerrit adviseerde; voer maisvlokken i.p.v. maismeel. Inmiddels zijn we 4 jaar verder en worden de maisvlokken nog steeds gevoerd!

Gerrit Kerssies

 

Deze maisvlokken kopen we bij Gebrs. Fuite om twee redenen;  het was Gerrit die ze geadviseerd heeft en natuurlijk omdat Fuite de maisvlokken inmiddels zelf maakt. Dat geeft ons de garantie dat de vlokken van constante kwaliteit zijn, want de ene vlok is de andere niet! Het was een goed advies, aldus de familie Krol. De vlokken zijn wat duurder dan maismeel, maar sinds we er mee begonnen zijn hebben we toch nog een hele stap in de productie kunnen maken stelt Krol. In 2016 zaten we op een productie van 10583 kg met 3,36% eiwit. Wat Gerrit voorspelde is gebeurt. Hij gaf vooraan aan; het geeft een plus in liters en een mooie plus in het eiwitgehalte. Dit hebben we ook gerealiseerd. Natuurlijk ligt het niet alleen aan de maisvlokken maar wij zijn er van overtuigd dat het wel een grote factor is geweest! We zijn dus blij met zijn bezoek van 4 jaar geleden.

 

Mogelijkheden voor optimalisatie in de toekomst

De gemiddelde leeftijd van de veestapel is 3.10 jaar wat inhoudt dat er nog “rek” in zit aangezien het de jongste veestapel in de top 10 is. Het basisrantsoen bestaat uit 2/3 mais en 1/3 kuil, aangevuld met soja en maisvlokken. In de krachtvoercomputer wordt een maatbrok verstrekt. Naar de toekomst toe zien wij ook met 2 maal daags melken nog optimalisatie mogelijkheden. Als de veestapel wat “ouder” wordt zullen ze meer melk kunnen produceren, dus dat is een doelstelling van ons. Ons doel is echter niet om in de top 10 te blijven, maar we willen veel melk produceren met goede gehaltes door middel van een gezonde veestapel. Dan draai je saldo en dat is het waar het uiteindelijk om gaat! Of zoals Gerrit altijd zegt; “Milk in the tank is money in the bank”.

 

Kerssies adviseert maisvlokken van Fuite
Melkveespecialist Gerrit Kerssies
×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?