Gezonde kalveren met betaalbare kalvermelk

Dat een mooi resultaat behalen ook mogelijk is zonder door de duurste kalvermelk te verstrekken, blijkt wel uit deze bedrijfsrapportage. Kim Bleumink van melkveebedrijf Bots in Rekken (Gld) legt uit hoe zij kalveren voert met Prominend Excellent. Deze hoogwaardige melkpoeder is een echte no-nonsense kalvermelk en past goed bij veehouders die gaan voor gezonde kalveren en een hoge voeropname.

 

Onbeperkt melk verstrekken

In de Achterhoek vlakbij de Duitse en Twentse grens, ligt Melkveebedrijf Bots. Kim Bleumink runt daar samen met haar oom en tante een melkveebedrijf met 110 melkkoeien. Kim is verantwoordelijk voor de kalver opfok. Alle kalveren krijgen na de biest onbeperkt kalvermelk aangeboden. Daarna gaat Kim over op voorraadvoedering. Zo kan ze consequent werken met voldoende controle en flexibiliteit. Twee keer daags wordt de kalvermelk bereid en verstrekt. De kalveren krijgen zoveel melk als ze willen drinken. ‘De meeste kalveren drinken vanaf één week leeftijd zeker 10 liter melk per dag’, vertelt Kim. ‘Het mooie is dat de kalveren de melk verspreid over de dag opdrinken. Je hoort de kalveren niet. Ze zijn verzadigd en tevreden’.

Werkgemak met de melktaxi

Vorig jaar is een melktaxi in gebruik genomen. Het vervoeren van de melk is nu een stuk eenvoudiger. De melk wordt aangemaakt in de melktaxi met water van 45 °C voor een goede oplosbaarheid. Na het mengen wordt het resterende deel (koud) water aangevuld. Na bereiding is de melk rond de 20°C. Dit is perfect voor voorraadvoedering. Het aanmaken en voeren kost vijftien minuten per voerbeurt. Het dagelijks schoonmaken van de speenemmers en bakken kost vijftien minuten extra.

 

Biestkwaliteit bepalen

Kim gaat voor gezonde kalveren met een goede conditie en uitstekende groei. Een goede start is enorm belangrijk weet ze. De kalveren krijgen de eerste voeding vier liter biest. De tweede voeding is vrijwillig. Binnen 24 uur drinken alle kalveren zelfstandig uit de speenemmer. De ervaring leert dat het standaard meten van de biestkwaliteit een nuttige maatregel is. ‘Een tijdje geleden heb ik bij een aantal kalveren geen brix-waarden van de biest gemeten omdat het toch wel goed ging. Toen kreeg ik bij deze groep kalveren toch wat gezondheidsproblemen. Bloedonderzoek van een aantal kalveren liet zien dat het antistoffen-niveau in het bloed onvoldoende was. Dat was de aanleiding om weer consequent de biestkwaliteit te bepalen. Door bij lage brix-waarden de biest aan te vullen met andere biest of Prominend Colostrum, kan ik gezondheidsproblemen weer te voorkomen.’

Vast voer opname

‘In de eenlingboxen wordt gestart met het verstrekken van muesli en gehakseld stro’, vertelt Kim. ‘De echte opname komt in de tweede levensmaand’. Als de opname stijgt naar een halve kilo muesli per kalf per dag, wordt de muesli gemengd met kalverbrok. De kalveren worden tussen de acht en tien weken leeftijd gespeend. ‘Soms heb ik weinig kalveren en dan heeft het oudste kalf mazzel’, lacht Kim.

 

Prominend Excellent melkpoeder

Prominend Excellent is een hoogwaardig weipoeder, volledig op zuivelbasis. ‘De keuze voor Prominend Excellent is deels vanwege het voersysteem, maar past ook goed bij de totale bedrijfsstrategie. ‘Een goed product met een nette prijs. Ook is er voldoende aandacht voor de dieren’, aldus Kim.

Prominend Excellent is geschikt voor onbeperkt melk verstrekken, maar kan ook uitstekend in de drinkautomaat of  beperkt handmatig verstrekt worden. Voor vragen over het complete assortiment van onze Prominend melkpoeders kunt u contact opnemen met uw Fuite (jongvee)adviseur.

 

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?