Hoge suiker- en lage eiwitgehaltes graskuilen voorjaar én zomer 2022!

Na een zonnige en droge maand maart en vervolgens volop neerslag begin april, kon er dit jaar vroeg gemaaid worden. Eind april werd in het zuiden van Nederland dan ook al volop gemaaid voor de eerste snede. Ook in de rest van Nederland kon de eerste snede (in de eerst helft van mei) op tijd en onder prima omstandigheden worden ingekuild.

De eerste helft van mei was zeer droog. Vanaf half mei viel er weer volop regen. Door het buiige karakter zijn de lokale en regionale verschillen in hoeveelheid groot. Gemiddeld viel er een normale hoeveelheid neerslag en was de maand mei vrij zonnig. Door het groeizame weer, kon de tweede snede ook op tijd gemaaid worden. In juni was het zeer zonnig weer met meer dan een gemiddelde hoeveelheid neerslag. Ook in juni waren de regionale verschillen in hoeveelheid neerslag echter groot.

 

Door het mooie en groeizame weer kon de eerste snede en de tweede snede op tijd en onder prima omstandigheden ingekuild worden. Hierdoor is de kwaliteit van deze graskuilen erg goed (zie tabel 1). Deze kuilen hebben een hoog VEM, DVE en suikergehalte, maar het eiwitgehalte is vrij laag. Van deze kuilen zal goed gemolken kunnen worden met een hoge eiwitbenutting/laag ureumgehalte. Met name bij zeer suikerrijke kuilen zal opgepast moeten worden voor pensverzuring en dunne mest.

ZOMERKUILEN

Door het groeizame weer in juni is er nog een goede derde snede gemaaid. De kwaliteit van de julikuilen is ook prima en beter dan vorig jaar. Daarna is er in het algemeen de gehele zomer door de oplopende droogte weinig tot niets meer gegroeid.

 

https://fuite.nl/contact-info/contact/

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?