Hoog kiemgetal funest voor goede biest

Het verstrekken van voldoende goede biest is één van de belangrijkste zaken om uw kalveren een goede start te geven en bijvoorbeeld diarree te voorkomen. Er komt de laatste jaren steeds meer aandacht voor biestkwaliteit, maar hygiëne blijft nog onderbelicht. Lees hier hoe een hoog kiemgetal op de werking van biest teniet doet.

Minder antistoffen bij hoog kiemgetal

Biestkwaliteit kan in de praktijk gemakkelijk gemeten worden met een refractometer. Daardoor weet u of er voldoende antistoffen in de biest zitten. Het kiemgetal is minder gemakkelijk meetbaar, maar kunt u wél gemakkelijk beïnvloeden door hygiënisch te werken.

Biest of melk met een hoog kiemgetal bevat te veel bacteriën. Deze moet het kalf onschadelijk maken. De antistoffen in de biest helpen het kalf daarbij. Echter, als antistoffen al in de melk samenklonteren met bacteriën om die onschadelijk te maken, zijn de antistoffen niet meer beschikbaar voor het kalf zelf. De kwaliteit van de biest gaat hiermee dus achteruit.

Uit Nederlands onderzoek in 2015 blijkt dat ruim de helft van de ingevroren biest bij veehouders een te hoog kiemgetal had. Verder bleek bijna 20% een te hoog aantal coliformen (bacteriën zoals E.coli) te bevatten. Hiermee wordt de goede werking van biest teniet gedaan waardoor kalverdiarree een kans krijgt.

Win schone biest

Om deze reden is het heel belangrijk om hygiënisch te werken bij het uitmelken en opslaan van biest. 5 tips om biest kwaliteit te waarborgen:

  1. Bij uitmelken: let op vervuiling vanaf de koe (speen, uier, vacht)
  2. Zorg voor goede hygiëne van het materiaal:
  • Neem de minimelker ook mee in standaard reiniging en onderhoudsprogramma’s
  • Reinig al het materiaal regelmatig goed (dumpemmers, melkflessen en spenen)
  1. Plaats open emmers niet in ruimtes waar mest kan opspatten
  2. Voorkom bacteriegroei: plaats overtollige biest zo snel mogelijk in koeling of vriezer

Bij aanhoudende problemen of aanvullende vragen kunt u terecht bij onze jongveespecialisten van het Prominend team.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?