Leververvetting leidt tot slechte vruchtbaarheid

De afbraak van vet rondom en na afkalven is een natuurlijk proces. Als er té veel vet wordt afgebroken kan dit echter leiden tot leververvetting. De GD vond bij koeien ingezonden voor sectie in bijna 20% van de gevallen leververvetting. Deze aandoening heeft vaak grote gevolgen.

Met name te dikke koeien en koeien die niet voldoende vreten zijn gevoelig voor leververvetting. Deze vervetting kan gedurende een langere tijd verergeren totdat de situatie escaleert. Koeien worden dan ernstig ziek en kunnen zelfs sterven. Een ander belangrijk en minder zichtbaar gevolg is het negatieve effect op de vruchtbaarheid.

Vette lever en vruchtbaarheid

Leververvetting leidt tot een slecht herstel van de baarmoeder na afkalven en daardoor meer koeien aan de nageboorte. Daarnaast hebben deze koeien vaak geen activiteit op de eierstokken en laten dus geen tocht zien. Een derde gevolg is de negatieve invloed op de kwaliteit van de eicellen. Hierdoor zullen uiteindelijk minder koeien drachtig worden.

Tips ter preventie van leververvetting:

  • Zorg dat de koeien met een gemiddelde lichaamsconditie van 3,5 de droogstand in gaan.
  • Verstrek een smakelijk droogstandsrantsoen. Probeer de energie-inhoud van het rantsoen te beperken zodat de koeien niet groeien in de droogstand maar ook blijven vreten.
  • Bied voldoende vreetruimte aan het voerhek en voldoende voer aan.
  • Droge koeien hebben baat bij lichaamsbeweging, bijvoorbeeld een uitloop naar buiten.
  • Probeer stress rondom het afkalven, bijvoorbeeld door groepswisselingen, zoveel mogelijk te voorkomen.
  • De verse koeien moeten ongehinderd energierijk voer kunnen opnemen om hun energiebehoefte zoveel mogelijk tegemoet te komen.

Onze adviseurs kunnen u begeleiden bij geleidelijke overgangen en een goede aanpak van de droogstand.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?