Maximale voeropname in droogstand beperkt opstartproblemen

Het ontstaan van de meeste aandoeningen bij verse koeien ligt vaak in de periode vóór het afkalven. In de droogstand wordt namelijk de basis gelegd voor de start van de nieuwe lactatie. De DS-opname van melkvee daalt gemiddeld 30% tijdens de laatste 3 weken van de dracht terwijl de energiebehoefte juist sterk stijgt.

Herkent u de probleemkoeien van de opstart al in de droogstand?

Wanneer de voeropname rondom afkalven goed op peil gehouden wordt beperkt dit de negatieve energiebalans die een verse koe kwetsbaar maakt. Maar hoe kan een koe ons vóór het afkalven al ‘vertellen’ hoe ze ervoor staat? Hun vreetgedrag kan ze verraden. Koeien die na het afkalven gezondheidsproblemen ontwikkelen, kunnen al tijdens de droogstand minder vreten (zie figuur 1).

Als een koe te weinig energie binnenkrijgt zal ze haar eigen vetten aanspreken als energiebron. De kans op slepende melkziekte of een vervette lever na afkalven neemt hierdoor sterk toe. Ook een tegenvallende productie na afkalven kan hiervan het gevolg zijn.

Aandachtspunten bij het voeren van droogstaande koeien zijn:

    • Zorg voor een  structuurrijk rantsoen. Dit stimuleert een goede penswerking
    • Zorg dat het rantsoen steeds fris en smakelijk is
    • Bekap uw koeien voor het droogzetten
    • Een ruime huisvesting waar koeien makkelijk op kunnen staan en gaan liggen motiveert om te gaan vreten en ontlast bovendien de klauwen
    • Verstrek 2 kg Warming up / koe / dag vanaf twee weken voor afkalven.
×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?