Ureum hoog, eiwit eraf… toch?

Ureum in tankmelk is een maatstaf voor de benutting van voereiwit. Wanneer het ureum in de tankmelk hoog is, kan bijgestuurd worden door minder eiwit te voeren. Is dat ook een goed idee bij hittestress?

 

Ureum in tankmelk is een maatstaf voor de benutting van voereiwit. Onbenut eiwit wordt afgebroken en komt als ureum in bloed en melk terecht. Een hoog ureum geeft dus aan dat er te veel eiwit wordt gevoerd. Het kan ook zijn dat het eiwit niet goed benut wordt. Een reden voor een slechte eiwitbenutting is meestal een energietekort op pens niveau. Bij een hoog ureum in de melk kan de eiwitkraan gedeeltelijk dicht gedraaid worden. En extra energie worden gevoerd om de verhouding tussen energie en eiwit te herstellen.

 

Eiwit als energiebron

Tijdens warme periodes werkt het anders. Door hittestress kan het eiwit in de melk dalen terwijl het ureum stijgt. Dit is een signaal dat de koe eiwit gaat benutten als energiebron voor zichzelf. Het gevolg is dat eiwit wordt afgebroken en het ureum in de melk stijgt. Dan is een hoog ureum in de melk dus geen signaal voor een óvermaat aan eiwit, maar een tekort aan energie én eiwit. De eiwitkraan dichtdraaien is in geval van hittestress onverstandig.

 

Hoe sturen bij hittestress?

  1. Het allerbelangrijkste:  hou de voeropname op peil
  2. Probeer selectie te voorkomen
  3. Verstrek bestendig vet: dit geeft de koe snel en moeiteloos extra energie
  4. Houd het eiwit in het rantsoen minstens op peil en voer extra energie bij (bijvoorbeeld mais-, gerst-, of tarwevlokken)

 

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?