Vlokken voor een goede eiwitbenutting

Jaarrond met een laag ureum melken, is voor Egbert Borkent de uitdaging. ‘Door mijn koeien en hun productie in de gaten te houden, zorg ik dat ik niet te laag ga zitten.’ Er wordt jaarlijks ruwvoer aangekocht. De koeien efficiënt gebruik laten maken van het aangekochte voer typeert de bedrijfsvoering van de familie Borkent. 

 

Net buiten Daarle ligt het melkveebedrijf van de familie Borkent. Meerdere generaties boerden al op deze locatie. Wat ooit begon met vijf koeien, is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met 130 stuks melkvee. De productie ligt op 10.055 kg melk met 4,49 % vet en 3,42 % eiwit. Er wordt circa 150 dagen per jaar geweid. Toch komt jaarrond het gemiddelde ureum uit op 16 mg/ml.

Kostbare eiwitbron efficiënt benutten

Het melkveebedrijf van Egbert en Inge Borkent heeft 50 ha in gebruik. Waarvan 42 in eigendom. Voer  aankopen, zeker na een droge zomer, is noodzaak. ‘Ergens is het ook een voordeel,’ stelt Borkent,  ‘ik kan namelijk kiezen wat ik aankoop. In deze tijden van hoge grondstof- en voerprijzen maak ik bewuste keuzes. Zo voeren we nu soja HP in de basis. Zo’n kostbare eiwitbron wil ik efficiënt benutten. We hebben de krachtvoerbox ingesteld op lactatiedagen. Alle koeien krijgen daarbij hetzelfde aanbod aan ruwvoer. En dan heb ik zo iets van; laat maar zien wat je er mee kunt’.

 

Vlokken verhogen benutting eiwit uit ruwvoer

Het rantsoen bestaat uit 18 kg mais, 9,5 kg perspulp, 13,5 kg gras, 1,5 kg graszaadhooi en 1,0 kg mais- en  gerstvlokken. ‘Ik ken de koeien en hou in de gaten hoe ze opstarten. Zo voorkom ik dat ik te laag ga zitten met het eiwitaanbod’. Melkveeadviseur Gerwin Brinks vult aan dat een voorwaarde voor een efficiënte eiwitbenutting, is dat er voldoende energie wordt gevoerd. Wanneer het verstrekte eiwit niet kan worden benut in de pens door een tekort aan energie, gaat er als nog eiwit verloren. Dit zie je terug als een stijgend ureum in de tank. We hebben er voor gekozen om een mengsel van mais- en gerstvlokken te voeren in de basis. Dit is een mooie rustige bron van pensenergie.’

Duurzaam melken met fitte, oudere koeien

‘Voorheen fokten we vooral op liters. De laatste jaren kiezen we steeds vaker voor stieren met hoge gehaltes’, vertelt Egbert. Met een gemiddelde leeftijd van 6,9 jaar (bij afvoer) ligt de leeftijd van de koeien op het bedrijf hoog. Er is slechts 19 procent vervanging nodig. Er wordt dan ook bewust weinig jongvee aangehouden. ‘We zien het zo: jongvee vreet alleen maar. Dan heb ik liever een fitte, oudere koe. Elke lactatie die ze extra maakt is meegenomen.’ Zoon Simon (1e jaars HBO veehouderij student aan Aeres Dronten werkt ook regelmatig mee. Wat hij zo mooi vindt aan veehouder zijn? ‘Je bent eigen ondernemer dus je mag zelf beslissingen nemen. Prachtig toch dat je betrokken bent bij de voedselvoorziening. Verder zie ik het als een mooie uitdaging om als sector samen uit te dragen hoe we dat op een goede en verantwoorde manier doen’.

Benieuwd hoe u (mais)vlokken kunt inzetten op uw bedrijf? Neem contact met ons op via het contactformulier of vraag uw verkoopadviseur.

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?