Weet u hoeveel úw geiten drinken?

Melk is voor 88% water en een geit bestaat voor 2/3de uit water. Water is belangrijk voor de geit! Zó zorgt u dat uw geiten voldoende drinken!

Als voeradviseurs zijn wij dagelijks met voer bezig maar over water hebben we het een stuk minder. Toch vreet een geit ‘maar’ zo’n 2,5 kg DS aan voer, terwijl ze 10 tot 20  liter water drinkt op een dag. De basis behoefte is ca. 9 liter water per dag plus 1,9 liter per liter melk die zij produceert. Heeft de geit last van bijvoorbeeld hittestress, koorts of pensverzuring? Dan is de waterbehoefte nog groter.

Wat zijn de nadelige gevolgen van te weinig drinken?

Te weinig water opname beperkt de melkproductie. Ook het aanbieden van een slechte kwaliteit water kan de productie tot wel 10% remmen. Dat blijkt uit een studie van Penn State Universiteit onder 174 bedrijven. Daarnaast kan slechte waterkwaliteit leiden tot klauwproblemen, diarree en blauwuiers. Goed water gebruiken en zorgen voor schone waterbakken en leidingen is dus belangrijk.

Tips wat betreft de watervoorziening:

  • Maak dagelijks alle drinkbakken schoon
  • Zijn er voldoende waterbakken in de stal, en hangen deze op plekken waar de geit op haar gemak is?
  • Controleer regelmatig of de doorloopsnelheid van het water snel genoeg is. Stroomt er te weinig water doorheen? Leidingen kunnen dichtslibben, in dat geval zal op de juiste manier reinigen helpen.

 

×

Hallo!

Neem contact op met een medewerker van de binnendienst via WhatsApp of stuur een mail naar: info@fuite.nl

× Hoe kan ik je helpen?